Özellikle Türkiye’yi vuran terör örgütlerinin ülkelerinde serbestçe faaliyet göstermesine izin veren ve gerektiği zamanda lojistik ve finasn desteği sağlayan Avruğa ülkeleri, terör alarmı verdi. Fransa’da 13 Kasım 2015 tarihinde ilan edilen Olağanüstü Hal uygulaması Temmuz 2017’ye kadar uzatılırken, Haftabaşında TIR saldırısı ile 12 vatandaşı ölen ALmanya’da da OHAL hazırlığı başladı. Her köşe başındaki polisler, paniği daha da arttırdı. PKK, YPG, DAEŞ, DHKP-C gibi 20’nin üzerinde terör örgütü kuran ve destekleyen ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika ve Hollanda’da büyük korku başladı. Berlin’de bir TIR’ın Noel pazarına girerek, 12 kişiyi öldürmesinin ve 50’den fazla kişiyi yaralamasının ardından hali hazırda terör korkusu nedeniyle diken üstüne yaşayan Avrupa’yı alarma geçirdi. Berlin, Köln, Münih, Paris, Strasbourg, Brüksel, Amsterdam, Londra ve Madrid gibi birçok kentte alarm seviyesi en üst seviyeye çıkartıldı. Kent meydanlarında kurulan Noel pazarlarının girişine kontrol amaçlı X-Ray cihazları yerleştirildi. Araçların yakınlarına girilmesini önlemek için bariyerler konuldu.

EYFEL ÇEVRESİNDE 900 POLİS GÖREV ALDI

Sadece Paris’te önceki gün Eyfel Kulesi’nin çevresinde 900 polisin görev yaptığı açıklandı. Kraliçe II. Elizabeth’in Buckingham Sarayı’nda da dün alarm vardı. Bir ihbar nedeniyle bölgede 500 polis görevlendirildi. Deyim yerindeyse saray çevresinde kuş uçurtulmadı. Almanya ve Fransa’da terör korkusu nedeniyle 67 kişi gözaltına alındı. Özellikle Almanya’da yılbaşı programlarının iptal edildiği açıklandı. Birçok eğlence merkezi, 31 Aralık gecesi ekstra güvenlik alacaklarını belirtti.

Almanya’da OHAL hazırlığı başladı

Terör saldırısı ile sarsılan Alman hükûmeti, OHAL’in bir adım öncesi olarak kabul edilen, güvenlik tedbirlerini artırmak maksadıyla Verileri Koruma Kanunu’nun kapsamını genişletmek için düğmeye bastı. Alman Hükûmet Sözcüsü Steffen Seibert “Breitscheidplatz’daki Noel pazarına yönelik saldırı, suçluların, mümkün olan en büyük hasara yol açabilmek için çok işlek olan kamu yerlerini seçtiklerini açık bir şekilde göstermiştir. Federal hükûmet, kamu yerlerindeki video gözetlemelerini daha iyi hâle getirmek ve böylece Almanya’daki güvenliğin daha da artırılmasını sağlayabilmek için Verileri Koruma Yasası’nda değişiklikler yapılmasını öngören tasarı kabul edildi” dedi. Spor ve eğlence alanlarının, alışveriş mağazalarının ve Noel pazarlarının da daha iyi izlenmesi gerektiğini anlatan Seibert, federal polis tarafından kameralarla gözetlenen tren istasyonları ve havalimanlarının yanı sıra özel otobüs şirketi ve araba vapuru terminallerinin de gözetim altında tutulabileceğini bildirdi.

Berlin saldırganı İtalya’da öldürüldü

Berlin’de Noel pazarına yapılan kamyonlu saldırının şüphelisi İtalya’nın Milano kentinde vurularak öldürüldü. Pazartesi akşamı düzenlenen saldırıda, Tunus asıllı olduğu belirtilen bir kişi 25 tonluk bir kamyonla şehrin işlek Noel pazarlarından birine dalmış, olay sonrasında 12 kişi hayatını kaybetmiş 48 kişi de yaralanmıştı.

Editör: TE Bilisim