Kantaron yağının faydaları tıp dünyasında da oldukça konuşulan konulardan biridir. Özellikle bitkisel tedaviler ile alternatif tıp alanında uzun zamandan beri araştırmalara konu olan ve sağlığa da pek çok yararı bulunan bitki türleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

Kantaron, sarı ve kırmızı olmak üzere iki şekilde görülebilmektedir. Biçimsel olarak otsu bir bitkidir ve de mızrağa benzeyen dalların üzerinde yer alan kimi zaman sarı kimi zamansa kırmızı çiçeklerden oluşmaktadır. Çiçeklerin yapraklarına güneş ışığı altında dikkatli bakıldığı takdirde yağ noktalarını görebilmek mümkündür. Bu çiçekler yaz aylarında açar ve toplanır. Sağlık alanında kullanılabilmesi için ise iki farklı yol ön görülmüştür. Bunlarda ilki çiçekleri kurutmak ve diğeri ise tazeyken işlenmesini sağlamaktır.

Kantaron Yağı Faydaları

Bu yollarla üretilen ve özellikle sağlık alanında kullanıma elverişli olan kantaron yağı, ciltten hastalıklardan korunmaya kadar pek çok faydası olduğu tespit edilen bir bitkisel üründür. Ancak her bitkisel üründe olduğu gibi bu yağın kullanımında da oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle hali hazırda tıbbi ilaç kullananlar, alerjik bir bünyeye sahip olanlar ve kronik hastalığı bulunanlar tarafından kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kantaron Yağı Çeşitleri

Kantaron yağının türleri kırmızı ve sarı kantaron olmak üzere ikiye ayrılır. Bu iki yağ arasındaki temel fark kırmızı kantaronun taze bitkinin doğrudan işlenmesiyle ve sarı kantaronun ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmesiyle oluşmasıdır. Ancak temelde kantaron bitkisinden elde ediliyor olduğundan her iki yağın da etkileri büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla tercih tamamen kişiye bırakılmıştır.

Kişinin hassas bir cilt yapısına sahip olması durumunda her gün kullanım önerilmez. Bunun yerine haftanın yalnızca bir ya da iki günü veya gün aşırı uygulanması önerilir. Ancak her halde ürünün belirlenen periyotlarda düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Aksi takdirde istenilen etkinin görülmesi mümkün değildir.

Kantaron yağı aktarlardan kolaylıkla temin edilebilir. Ancak satın alınan ürünün öncelikle güvenilir bir markaya ait olduğu ve daha sonrasında da son tüketim tarihi dikkatle kontrol edilmelidir. Bunun yanında belli başlı sağlık sorunları bulunan, gebe olan ve alerjik bir bünyesi bulunan bireylerin kullanımdan önce doktorlarına danışmaları gerektiği de hatırlatılmalıdır.

Kantaron Yağının Cilde Faydaları

Kantaron denildiğinde akla gelen ilk fayda unsuru kantaron yağının cilde etkisidir. Bu yağ, cilt sağlığını korumak açısından oldukça yararlıdır. Özellikle de hücre yenilenmesini sağlamasından dolayı cildin elastikiyetini arttırarak kırışıklıkların açılması ve yaşlılık belirtilerinin geciktirilmesi konusunda da cildi desteklemektedir.

Yine, hücre yenilenmesini hızlandırmasından kaynaklı olarak ciltteki yaraların da iyileşmesinde katkıda bulunur. İyileşme sürecini kısaltarak iz kalmadan tam bir iyileşme gerçekleşmesini sağlar. Öyle ki, çok daha eskiden kalan yar izlerini ve hatta güneşe maruz kalma ya da hamilelikten kaynaklanan lekelenmeleri dahi tedavi etme gücüne sahiptir. Bilhassa yanık izleri konusunda oldukça başarılı bir sonuç vermektedir. Bunun için kantaron yağını herhangi bir başka etken madde ile birleştirmek gerekmemektedir. Tek başına ve doğrudan cilde uygulanması ile istenilen sonucu verebilecektir. Ancak rahatsız edici bir yağlılık hissi meydana gelmiş olması halinde yarım saat beklendikten sonra yüzü yıkamak yeterli olacaktır.

Kantaron Yağının Saçlara Yararı

Kantaron yağının yapısında bulunan vitamin, mineral ve asitler sayesinde cilt beslendiği kadar saçları da besler. Böylelikle saç sağlığının korunmasına da yardımcı olunur. Düzenli şekilde kullanılan kantaron yağı, saçlardaki kırıkları azaltır. Hücre yenilenmesini hızlandırdığından saçlara parlaklık kazandırır. Bununla birlikte koparak dökülmeler de büyük ölçüde sonlanır ve saç zamanla güreşir.

Kantaron yağının saça faydaları olduğu kadar saç derisine de pek çok faydası vardır. Özellikle egzama, kepeklenme ya da pullanma gibi  sorunların ortadan kalkması konusunda büyük bir destek sağlar. Ancak saçın yağ dengesini korumak için hafta içerisinde yalnızca 1 ya da 2 defa kullanmak yeterlidir. Uygulama sırasında saç derisine masaj yapılması halinde çok daha verimli bir sonuç elde edilecektir. Yarım saat bekletildikten sonra ise yıkanabilir.

Bu bakım, saça iyi gelen diğer yağlarla da desteklenebilir. Bu yağlardan bazıları şunlardır:

Badem yağı Argan yağı Yılan yağı Makedonya yağı

Kantaron Yağının Sindirim Sistemi ile Etkileşimi

Kantaron yağının sindirim sistemine faydaları, düzenleyici etkisiyle öne çıkmaktadır. Bunun sağlanabilmesi için yağdan 1 tatlı kaşığı içmek yeterlidir. Özellikle öğünlerden önce tüketilen kantaron yağı, şişkinlik gibi hazımsızlık problemlerini ortadan kaldıracaktır. Sindirim sisteminin çok daha hızlı çalışmasını sağladığından kabızlık problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı olur. Aynı amanda gaz şikayeti bulunan bireylerin de bu sorunlarındaki en büyük destekçidir.

Kantaron yağının doğrudan tüketilmesinde sorun yaşayan bireyler, bu yağı yoğurt ya da meyve suyu gibi gıdalara karıştırarak da tüketebilirler. Bunun yanında yağ ile bitki çayı yapmak da mümkündür. Üstelik çay biçiminde içilen yağın böbrek sağlığını koruduğu da bilinmektedir.

Tekrar hatırlatılmalıdır ki bu gıdalar, özellikle de sağlık sorunu bulunan kişilerde doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Isırgan Otunun Faydaları: Isırgan Otu Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

İncirin Faydaları: İncir Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Editör: TE Bilisim