Rutherford atom modeli özellikleri nelerdir? Rutherford atom modeli eksikleri en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Rutherford 1911 yılında bulduğu güneş sistemini andıran modelin özellikleri ve eksikleri geleceğe yön vermiştir. Rutherford, deney sonuçlarından yararlanan bilim insanları atomun doğru şeklini bulabilmek için binlerce deney yapmışlardır. Peki, Rutherford atom modeli özellikleri nelerdir? İşte Rutherford atom modeli eksikleri

RUTHERFORD ATOM MODELİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Rutherford artı yüklerin çekirdek adını verdiği küçük bir kütlede toplandığını ve bu artı yüklerin sayısı kadar eksi yüklü elektronların çekirdek etrafında nispeten çok uzak mesafede dairesel döndüğünü, böylelikle elektronların atomun hacminin büyük kısmını teşkil ettiklerini öne sürmüştür. Bu modülün şeklini ise güneş sitemine benzetmiştir.

Özellikle çekirdek adına çalışmalar yapan Rutherford, alfa taneciklerinin hareketlerini gördüğünde şaşırmış ve deneyi birkaç kez yenilemişti. Değişen bir sonuç olmadığında da doğruluğunu kabul ederek çalışmalarına farklı yönlerden devam etmiştir.

Rutherford yaptığı hesaplamalar sayesinde atom çapını küçük bir sapma ile hesaplamış ve atom modelini de oluşturmuştur. Oluşturulan atom modeli gezegensel model olarak da geçmektedir. Çekirdek etrafındaki elektronların temsili hali gezegenleri anımsatmaktadır.

RUTHERFORD ATOM MODELİ EKSİKLERİ

Dairesel olarak hareket eden ve hızlanan elektronların, klasik kurama göre enerji kaybetmeleri ve çekirdeğin çekim gücüne kapılarak protonlara doğru çekilmeleri ve atomun çökmesi gerekiyordu. Rutherford, elektronların hareket biçimlerini ve yörüngelerini tam olarak açıklayamamıştı.

Nötronlar henüz keşfedilmediği için çekirdekte yalnız pozitif yüklü protonların varolduğu düşünülüyordu.

Editör: TE Bilisim