İngiltere sömürgesi Britanya Hindistanı’ndan 1947’de ayrılan Pakistan, bağımsızlığının 73’üncü yılını kutluyor. Kurtuluş Savaşı’nda kadınların kolundaki bilezikleri Osmanlı Türkiyesi’ne gönderdiği, eli silah tutanların cephelere koştuğu Pakistanlılar, bugün de gönlünde ümmet coğrafyası bilinci olanlar için ‘vatan toprağı’ anlamına geliyor. Muhammed Ali Cinnah’ın 73 yıl önce ilan ettiği bağımsızlığın yıl dönümünde, başkent İslamabad’da 31 pare ve 4 eyalet başkentinde de 21 pare top atışı yapıldı. Karaçi’de Cinnah’ın “Mezar-ı Kaid”, Lahor’da Pakistan’ın ulusal şairi Muhammed İkbal’in “Mezar-ı İkbâl” olarak bilinen anıt mezarlarında askeri tören gerçekleştirildi.

“KEŞMİR” UNUTULMADI

Ülkede resmî ve özel dairelerde bayrak çekme törenleri, özel programlar da tertip edildi. Askeri geçit törenlerinden yürüyüşlere, çeşitli sosyal etkinliklerin düzenlendiği ülkede, sokaklar ‘Pakistan’ bayrağının yeşil-beyaz renkleriyle donatıldı. Ayrıca ay-yıldız içinde al bayrak da Pakistanlıların ellerindeydi. Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, “Keşmir” halkına destek mesajı vererek, ‘özgürlük’ ifadeleri kullandı. Pakistan Başbakanı İmran Han, her zaman yanlarında gördükleri Türkiye’den dost ülke olarak bahsederek, topraklarını savunurken canlarını feda eden tüm vatan evlatlarına şükranlarını sundu. Han, Hindistan’ın yasa dışı işgâli altındaki Keşmirlileri de unutmadı.

KADİR GECESİ ‘BAĞIMSIZLIK’

İlk bağımsızlık fikrinin dile getirildiği 1906’da, Müslümanlığı yaşamak isteyen Pakistanlılar, Hindistan’dan kopma fitili ateşledi. 1930’da Muhammed İkbal’in düşünceleri etkili olurken; “Hindistan’da Müslüman devleti” görüşü herkesin yüreğine yerleşti. 1935’te Britanya, ülkeden çekilince; eyaletlerdeki çoğunlukla Bangladeş ve Pakistan’da iki yıl içinde özgürlük hareketleri başladı. 1940’daki 23 Mart günü, Pakistan fikrinin resmiyet kazandığı gün oldu. Çekilse de hiçbir zaman etkisi geçmeyen Britanya Hindistan’ı, 1946’da ülkeyi iki dominyon olarak böldü. 14 Ağustos 1947’de bir Kadir gecesi Pakistan-Hindistan olarak “Britanya Hindistanı” bölünmüş oldu. 1971’de Bangladeş, Pakistan’tan koptu.

Editör: TE Bilisim