2020 yılı her anlamda tarihe geçti. 2019’un son ayında ortaya çıkan ve 2020 yılı boyunca insanlığı adeta eve hapseden Kovid-19 salgını dünyada birçok alışkanlığı da değiştirmiş durumda. Ülkelerin aldığı sokağa çıkma yasakları, sosyal mesafe vb. kısıtlamalarla yeme-içme alışkanlığından alışverişe, haber alma yöntemlerinde tv izleme alışkanlıklarına kadar birçok alanda gerek gönüllü gerek zorunlu değişiklikler oldu.

YASAKLAR SIRADANLAŞTI!

Teknolojinin hızlı bir şekilde adeta hayatın odak noktasına oturması, teknolokiye erişim konusunda sıkıntı yaşamayan ülkelerde yadırganmazken, Keşmir gibi tecrit altındaki bölgelerde temel insani ihtiyaçlar bile giderilemiyor. Hindistan hükümetinin işgal altındaki Keşmir’in özel özerk statüsünü Ağustos 2019’da ortadan kaldırmasıyla birlikte, kapalı okullar, yasak toplantılar ve ıssız sokaklar hayatın bir parçası haline geldi. Müslümanların yoğun baskı altında olduğu bölgede en temel ihtiyaçlara bile erişimde büyük sıkıntılar yaşanırken Keşmirliler, Kovid-19 salgını döneminde neredeyse tek temel ihtiyaç haline gelen internet erişimi konusunda da ikinci bir baskıya mahrum kaldı.

TEMEL HAKLAR ENGELLENİYOR

Askeri yönetimin hüküm sürdüğü bölgede sözde “militanlığı önlemek ve yanlış bilgilerin yayılmasını durdurmak için” internetin hızı düşürüldü, hiçbir uyarı yapılmadan sabit hatlar, geniş bant ve cep telefonu bağlantıları kesildi. Irkçı Hindistan rejiminin söz konusu politikasına tepki gösteren Keşmirli gazeteci Aakash Hassan,, Kovid-19 salgını döneminde tüm dünyanın diz üstü çöktüğüne dikkat çekti. İnternetin böyle bir dönemde insanlığa sunulan en önemli araç olduğuna vurgu yapan Hassan, Hindistan hükümetinin Keşmirlileri bu en temel haktan bile mahrum bıraktığının altını çizdi.

DÜNYA 5G’Yİ KONUŞURKEN 2G İNTERNET!

Geçen 1 yıl içerisinde yasakları gevşeten Hindistan yönetimi, ilk önce sabit hatları yeniden açarken interneti de 2G düzeyinde serbest bıraktı. Dünyanın “nesnelerin interneti” kavramıyla konuştuğu 5G’in gündemde olduğu bir dönemde 2G hizmetini bile zaman zaman yasaklayan Hindistan yönetiminin bu tutumuna tepki büyük. Pandeminin en kritik günlerinde sürekli zayıf olan bağlantı sebebiyle temel sağlık ve eğitim haklarına erişim neredeyse imkansız halde.

SAĞLIK SİSTEMİ KİLİTLENDİ

Yeni nesil interneti genellikle sosyal medya olarak algılasa da sağlık sisteminin işlerliği söz konusu altyapıya bağlı. Öyle ki 1 yıldan fazladır devam eden kısıtlamalar sebebiyle Keşmir’de, eczacıların tedarikçilerle iletişim kuramaması tıbbi kıtlıklara yol açtı. Bazı durumlarda, hastane yetkililerinin yaralı hastaların aileleriyle iletişim kurma yolu kalmadı. Hatta yakını vefat eden ailelerin söz konusu haberi alması haftaları kimi zaman ayları buldu. Söz konusu kısıtlamalar sebebiyle güncel gelişmeleri takip edemeyen doktorlar adeta isyan ediyor. İsmini açıklamayan bir doktor yaptığı açıklamada, internet yavaşlığı sebebiyle “En son Kovid-19 yönergelerini indirmenin çok zaman aldığını, sağlık alanındaki gelişmeleri takip edemediklerini ve video seminerlere katılma imkanı bulamadıklarını” söyledi.

ONLİNE EĞİTİM İMKANI YOK

İnternet erişiminde yaşanan sıkıntılar sağlık sektörünün dışında eğitimi de olumsuz etkiledi. Askeri yönetimin kapattığı okullar bir süre sonra açılsa da pandemi bahanesiyle yeniden kapatılırken, internet sınırlamaları sebebiyle online eğitim imkanı da neredeyse kalmadı. Hindistan hükümeti, yüksek hızlı internetin terör saldırılarını koordine etmek için bir araç olduğu için yasağın “kamu düzenini sağlamak” için “kesinlikle gerekli” olduğu konusunda ısrar ediyor. Software Freedom Law Center’a göre Hindistan, interneti dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla kapatıyor. İletişim blokajları, ekonomik olarak maliyetli bir baskı aracıdır. Geçen Aralık’ta bile tüm dünya Kovid-19’un mali sonuçlarıyla boğuşurken, Keşmir Ticaret ve Sanayi Odası askeri yönetimin Keşmir ekonomisine 2,4 milyar dolardan fazla mal olduğunu bildirdi.

Editör: TE Bilisim