Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait şirketlerin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin ambargo kararını delerek, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter’e bağlı milislere askeri amaçlı 11 bin ton jet yakıtı taşıdığı bildirildi.

UMH’NİN SORUŞTURMASI ORTAYA ÇIKARDI

İngiltere merkezli Financial Times gazetesinin haberine göre, BM nezdinde meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) geçen ay sonunda Misrata yakınlarında el koydukları Liberya bayraklı “Gulf Petroleum 4” adlı petrol tankerinin arkasındaki şirketlere ilişkin araştırma yürüttü.

Gazetenin ulaştığı belgelere göre, UMH güçleri, BAE’li şirketlerin Hafter milislerinin kontrolündeki Bingazi kentine geçen ay 11 bin ton jet yakıtı gönderdiğini öğrendi.

JET YAKITI SAVAŞ MALZEMESİ SAYILIYOR

BM Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Gazeteye yaptığı açıklamada, BM’nin jet yakıtını “savaş malzemesi” saydığını ve ülkenin doğusuna bu yönde bir nakliyenin BM’nin Libya’ya yönelik silah ambargosu kararının ihlali sayılabileceğini söyledi.

Afrika’nın en büyük kanıtlanmış petrol rezervlerine sahip Libya’nın resmi petrol tedarikçisi Libya Ulusal Petrol Kurumu’nun ülkenin doğusuna ticari uçuşlar için jet yakıtı sağladığına dikkati çeken Williams, bu şekilde yasadışı bir ithalatın “büyük ihtimalle Hafter’e bağlı hava kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere yapılmış olabileceğini” dile getirdi.

ŞİRKETLERİN İSMİ GİZLENDİ

Gazeteye konuşan BM yetkililerinin, ilgili şirketlerin BAE’de kayıtlı olduğunu ve yakıtın BAE’de yüklendiğini paylaşmalarına rağmen, şirketlerin ismini vermeyi reddettiği aktarıldı.

Yüklendiği zaman değeri yaklaşık 5 milyon dolara ulaşan yakıt nakliyesiyle ilgili şirketler, şahıslar ve bu nakliyenin ödemesine ilişkin BM soruşturmasının sürdüğü belirtildi.

MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAMIŞ: ŞİRKETLERİN İZİ SÜRÜLMÜYOR

Gazetenin ulaştığı belgelere göre, yakıtın tedarikçisi olarak görünen Afrifin isimli şirket, BAE’ye bağlı Şarika Emirliği’ne kayıtlıyken, taşımacılığını üstlenen “MT Gulf Petroleum 4” isimli Liberya bandıralı tanker de Gulf Gemicilik Hizmetleri isimli bir şirkete ait görünüyor.

Şirketlerin internet sitelerinin bulunmadığına ve firmalara telefonla ulaşılamadığına dikkat çekilen haberde, jet yakıtının 16 Mart’ta Bingazi kentine indirildiği paylaşıldı.

Editör: TE Bilisim