Ceyhun Aşirov / Rusya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıl sonu düzenlediği basın toplantısının dünyanın birçok yerinden katılan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Putin ilk çatışma yıllarına değinerek, “Karabağ’daki gerginlikler uzun yıllar sürdü. Bunun dış müdahalenin sonucu olduğunu düşünmüyorum. Temas hattında sık sık çatışmalar oldu. Sonuç olarak, bir çatışmaya dönüştü” değerlendirmesinde bulundu.

En son yapılan anlaşmaya da değinen Putin, “Yapılan üçlü anlaşma ile ateşkes sağlandı ve artık öyle kalmasını temenni ediyoruz. Orada Barış Gücü askerlerimizin sayısını artıra da biliriz. Ancak bu tarafların rızası ile olabilir.”

Putin daha önce de Kazan toplantısına atıf yaparak, “Uzun yıllardır Dağlık Karabağ çevresindeki 7 bölgenin Azerbaycan’a verilmesini hep konuştuk.” dedi.

Dağlık Karabağ’ın statüsü konusunda ise Putin şu ifadeleri kullandı:

“Dağlık Karabağ’ın statüsü değişmeden kalacak ve gelecekte kararlaştırılacaktır. Uluslararası ve yasal açıdan bakıldığında, tüm bu bölgeler Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Tekrar ediyorum, Ermenistan Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımadı. Bu anlamda durum dikkate alındığında Dağlık Karabağ’ın kendisi uluslararası hukuk açısından Azerbaycan’dır. Ancak oradaki sorunlar uluslararası belgelerden daha karmaşıktır.”

Editör: TE Bilisim