AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi‘ne eklenecek vergi yapılandırmasına ilişkin detayları açıkladı. Açıklama sonrasında vatandaşlar trafik cezası borcu taksitlendirilmesine ilişkin sorulara yanıt arıyor.  İşte borç yapılandırılmasının detayları….

2020 trafik borcu yapılandırma nasıl yapılır?

Vergi borcu yapılandırmasından faydalanmak isteyenler yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını ertelemeden ödeyenler e-devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle erteleme talebinde bulunabilecek.

TRAFİK BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Trafik borcu yapılandırması kimleri kapsıyor?

Yapılandırma, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları; trafik, seçim, nüfus para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları; karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezalarını kapsıyor.

Vergi yapılandırma süreci ile öğrenim kredisi, SGK gecikme cezaları, gümrük vergisi faizleri ve gecikme zammı, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi su atık su katı atık ücretleri yol katılım payları yeniden değerlendirilerek 18 eşit taksite bölünecek.

Vergi yapılandırması toplam 500 milyar liralık bir borcu kapsayacak. İlk ödeme ise şubat ayında gerçekleşecek.

Muş, “Paketin içeresinde; gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, özel taşıt vergisi, nüfus para cezaları, karayollarından usulsüz geçiş cezaları, vergi borçları gecikme zamları, öğrenim kredisi borçları ve diğer alacaklar bulunuyor. Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, 4749 sayılı kanun kapsamında Hazine alacakları, 6183 sayılı kanuna göre takip edilen diğer alacaklar. Burada kanun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etme şartı var” diye konuştu.

Trafik borcu yapılandırılması ne zaman?

Muş, vergi borçlarının peşin ödenmesi halinde faiz cezalarının yüzde 90’ının silineceğini belirterek, gümrük vergi cezalarının da yine paketin içeresinde yer aldığını söyledi.

Muş, kanunun çıkmasıyla birlikte vergi borcu olanların yıl sonuna kadar müracaat etme imkanları olduğunu ifade ederek, “Vergi borçlarında 18 aya kadar taksit imkanı getiriliyor. Bu taksitler 2 ayda bir ödenecek. Eğer ilk taksit anına kadar ödeme peşin olursa faizin yüzde 90’ı silinecek. İlk taksit ödeme 2021 Ocak’ta başlayacak. Sosyal güvenlik primleri idari cezaları ve gecikme cezaları ve faiz zamlarını da yeni yapılandırma kapsamına aldık. Yine burada da yıl sonuna kadar müracaat şartı arıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim