Diriliş Postası muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, Dünya İnme Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Her 14 dakikada bir kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Topçuoğlu, inmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.Topçuoğlu, Yaşlı nüfusun giderek arttığı Türkiye’de inme, sık görülen bir hastalık oldu. İnme, beyin damarlarının tıkanması veya kanaması sonucu gelişiyor. Ancak hastaların çoğunda ani tıkanmadan kaynaklanıyor. Son birkaç yılda ülkemizde, yılda yaklaşık 40 bin kişi inmeden hayatını kaybetti” dedi.

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu

100 binden fazla tıkanma ve 40 binden fazla beyin kanamasının tedavi edildiğine değinen Prof. Dr. Topçuoğlu, bu sayılara göre her 14 dakika bir kişinin inme nedeniyle yaşamını kaybettiğini söyledi. Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Topçuoğlu, kişilerin sayının on katı da beyin damar hastalıklarına bağlı olarak yürüme ve konuşma yetisini kaybettiği için yiyemediğini, içemediğini, mesleğini ve işini yapamadığını, bakıma muhtaç kaldığını sözlerine ekledi.

“İNME ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK!”

İnmeden şüphe edildiğinde hemen 112’nin aranması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Topçuoğlu, sağlık ekiplerinin tanısının ardından inmenin tedavi edilebileceği en yakın ve en uygun bölge hastanesine yönlendireceğini dile getirdi. Topçuoğlu, “Damar tıkanmasını yapan pıhtının hem damardan verilen ilaçla eritilmesi, hem de anjiyo ile doğrudan girilerek dışarı çıkarılması mümkün olabilir. Fakat damardan verilen tedavi ilk 4,5 saat içinde; anjiyo tedavisi ise ilk 6 saatte başlanırsa “en yüksek fayda” sağlanacaktır” diye konuştu.

Prof. Dr. Topçuoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Sadece boy ve kilo değil kan basıncımızı, kolesterol ve kan şekerimizi de öğrenmeliyiz. Takip etmeliyiz. Orta yaştan başlayarak düzenli aralıklarla sağlık kuruluşlarına damar sağlığı kontrolü için gitmeliyiz. Bu sadece inmeye karşı değil, kalp hastalıkları başta olmak üzere her türlü damar hastalığına karşı koruyacaktır. Ek olarak, damar sağlığının iyi olması Alzheimer dahil birçok kronik nörolojik hastalığın da yavaşlamasına yardım edecektir. İnme geçirmemek için sağlıklı beslenmeli, kullandığımız yağ ve tuz miktarını azaltmalı, meyve ve sebze miktarını ise artırmalıyız. Kilo almamalı, düzenli egzersiz yapmalı ve kendimizi stresten korumalıyız. Sigara içmemeli ve içirmemeliyiz. Alkolü ise hiç kullanmamalıyız.”

BELİRTİLERİNE DİKKAT!

İnmede etkin tedavi alabilmek için belirtilerin ne olduğunun ve ne yapılması gerektiğinin öğrenilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Topçuoğlu, yüzde çarpılma, kol ve bacakta güçsüzlük, konuşmada bozulma, çift görme ve/veya ani bilinç bozukluğu belirtilerinin herhangi biri, birkaçı ya da hepsinin geliştiği anlarda doktora başvurulması gerektiğini hatırlattı.

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği’nin Türkiye’de inme sıklığını düşürmek ve inmeyi ülkenin her köşesinde tedavi edilebilir hale getirmek için çalıştığını söyleyen Topçuoğlu, hem akademik otorite, hem de hastaların en büyük yardımcısı olmaya gayret ettiklerini ifade etti. Topçuoğlu, “Halkımızın farkındalığının artırılması, inme tedavi eden hastane ve merkezlerinin artırılıp geliştirilmesi ve etkin bir sisteme bağlanması noktasında Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışmaya devam ediyor. Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği’nin hedefleri bunlardır” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim