Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, 1’inci Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı, çok sayıda askerin Allahuekber ve Soğanlı dağları başta olmak üzere yöredeki çatışmalar ve dondurucu soğuklar nedeniyle şehit düştüğü Sarıkamış Harekatı’nın 106’ncı yıl dönümünde şehitler dualarla anılıyor.

Osmanlı ordusu tarafından I. Dünya Savaşı esnasında 22 Aralık 1914 – 4 Ocak 1915 tarihlerinde Kafkas cephesinde tatbik edilen Sarıkamış Harekâtı, sadece askerî açıdan değil uğranılan kayıplar sebebiyle de mânevî bakımdan kamuoyunda önemli bir yere sahiptir.

AMAÇ DİRENİŞİ ENGELLEMEK

Ruslar genel bir saldırıdan çok sınırlı bir harekâtla savaşı Türk topraklarına taşımak, böylece Kafkasya müslümanlarının direnişe geçmelerine engel olmak istiyorlardı.

Kışlık donanım ve teçhizat eksikliği yüzünden bir kış taarruzu uygun bulunmuyordu.

Kağnılar ve yük hayvanlarıyla yapılan sevkiyat ordunun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyordu. Kadınlar ve çocuklar bile sırtlarında cepheye erzak taşıyordu.

TACHİZAT YETERLİ DEĞİLDİ

Hazırlanan raporlar, şu anda olduğu yerde bile erzak ihtiyacında zorlanan Üçüncü Ordu’nun taarruz halinde tamamıyla aç kalacağını gösteriyordu.

Kışlık donanım da çok kötüydü. Kafkas cephesine sevk edilmekte olan 100.000 takım kışlık giyim taşıyan gemiler, Rus filosu tarafından Karadeniz’de batırıldığından güney cephesinden gelen askerler arasında hâlâ entariyle dolaşanlar vardı.

Harekât başladığında askerin morali oldukça yüksekti. Kar yağışı ve yoğun sis görünmeden ilerlemeyi sağlıyordu.

Sarıkamış Harekâtı’nda başkumandan vekili Enver Paşa.

BİNLERCE ASKER ŞEHİT OLDU

Harbiye Nazırı ve Erkanı Harbiye Umumiye Reisi Enver Paşa’nın, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak ve Rusya içlerine ilerlemek amacıyla planladığı “Sarıkamış Harekatı” başladı.

Kuşatma kolunun aşırı derecede uzaması cebrî yürüyüşler yapmak zorunda kalan birliklerin ağır zayiata uğramasına yol açtı.

26 Aralık’ta başlayan ve on dört saat süren Allahüekber tırmanışında yorgun düşen askerler kucaklarında silâhlarıyla birlikte karlar üzerine düşüp şehid oldu.

Osmanlı Ordusu, 26 ve 29 Aralık’ta Sarıkamış’a büyük taarruzlarda bulundu. Harekatı omuzlayan 9. Kolordu çetin bir coğrafyada hem soğuklarla hem de düşmanla mücadele etti.

Harekat, Rusya’ya büyük bir darbe vurulmasının yanı sıra on binlerce askerin şehit olmasıyla sonuçlandı.

Editör: TE Bilisim