Sümeyye Aksu / Ankara / Özel Haber

Dünyayı kasıp kavuran Kovid-19’un yeni yılda mutasyona uğrayarak yüzde 70 daha hızlı yayılma hızına eriştiği bilgisi toplumda ister istemez daha büyük bir korkuya yol açtı. Ancak bilim adamları aşıların devreye girmesiyle oluşacak bağışıklığın bu tehlikenin de önüne geçeceği görüşünde. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık ile röportajımızın ikinci bölümünde aşıların mutasyona karşı nasıl reaksiyon göstereceği konusunu konuştuk.

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık

En çok tartışılan noktalardan biri faz-3 çalışmalarını tamamlamadan bazı aşıların yaygın kullanıma geçmesi oldu. Prof. Dr. İsmail Balık, “Aşıların Yan etkileri ile ilgili kaygı duyulacak herhangi bir şey yok. Dünya da dediğim gibi 14 milyon kişide kullanıldı bu aşılar. 14 milyon kişide eğer önemli ciddi bir yan etki görülmediyse artık insanların kafa karışıklığı yaşamaması gerekiyor yan etkileriyle alakalı, güvenlikle alakalı. Bir kere bunu net söyleyebiliriz artık” dedi.

TÜRKİYE’DE 20 MERKEZDE İNCELEME

Türkiye’de kullanılacak olan CoronaVac (20 merkezde) ve Pfizer / BioNtech (10 merkezde) , aşılarının faz-3 çalışmalarına etkin bir şekilde Türk bilim insanlarının da katıldığını ifade ederek, “Türkiye’nin en iyi, en yetkin kurumlarında ki araştırmacılar bu iki aşıyı da faz-3 çalışmalarında gözlemlediler. Yani biz kendimizde net olarak gözlemledik ki bu her iki aşı da önemli yan etki oluşturmadı. Ve de her iki aşı da oldukça yüksek oranda etkili çıktı. Bakanlığımızda, kendi laboratuvarlarımızda uluslararası akredite, uluslararası standartta yüksek donanıma sahip laboratuvarlarımız var. Yani aşının içerisinde ne varsa her şeyi, aşının içerisinde ki her türlü maddeyi belirleyebilecek yetkinlikte laboratuvarlarımız var. Bir haftadır inceleniyor ve bir haftalık daha inceleme süresinden sonra Laboratuvarlarımız da aşının içinde ne olduğu net olarak görülecek. Üretim hatası var mı? Nakliye sırasında aşı kargosu bir sorun yaşamış mı? Bu analizleri de yaptıktan sonra gelen aşıda sorun çıkmamışsa aşı hızlı bir şekilde tüm Türkiye’ye dağıtılacak” diye konuştu.

AŞI OLANLARIN DA MASKE-MESAFE KURALINA DİKKAT ETMELİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, 50 milyon doz CoronaVAc aşısı, 30 milyon doz da Pfizer /BioNtech aşısı için anlaşma yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Balık, “İlk üç ay içerisinde en az 30 milyon kişiyi aşılayabilirsek eğer öyle anlaşılıyor. O takdirde hızlı bir şekilde bu salgına bağlı ağır hastalık ve ölümleri büyük ölçüde önleyebileceğiz” dedi.

Aşılamanın salgının hızının yavaşlamasına çok ciddi bir katkı sağlayacağını dile getiren Prof. Dr. İsmail Balık, paralel olarak en az yaz aylarına kadar maske-mesafe kuralının devam ettirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. İsmail Balık sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü aşı olanların virüsü alma ve aldıktan sonrada enfeksiyonu bulaştırabilme ihtimalleri var gibi görünüyor. Bununla ilgili bilgiler netleşene kadar aşı olanların da maske-mesafe kuralına dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü kendileri hastalanmasa bile başkalarına bulaştırabilirler. Muhtemelen de aşılananlarda enfeksiyonu aşılanmayanlar kadar olmasa bile çok daha düşük oranda yayabilirler. Bu nedenle aşılananların da maske mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor”

AŞI KARŞITLIĞININ HİÇBİR YARARI YOK

Korona Salgınıyla yeniden gündeme gelen aşı karşıtı grupların komplo teorileri, aşıların ilk uygulandığı zamandan bu yana sağlam bilimsel temel bulamadı. Aşı karşıtlarının yürüttüğü kampanyalar ile dezenformasyona dikkati çeken Prof. Dr. İsmail Balık, aşı karşıtlığı ile aşı kararsızlığını ayırmak gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Balık’a göre “ Aşı şüphesini taşıyan kişileri aydınlatmak gerekiyor”. Aşı üretimi için firmaların Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) onay almaları gerekir.  Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİCK) tarafından verilen ruhsatların ve onayların Avrupa standardında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Balık, “Dolayısıyla bu aşıyı kim üretirse üretsin ister Türkiye’de ister dünyanın başka ülkesinde onay verildiği zaman dünya standardında kalitesini kanıtlamış bir ilaç ya da aşıdır diye kabul etmek gerekir” dedi.

İKİ MUTANT DA ŞU ANKİ AŞILARDAN KAÇAMIYOR

Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda Kovid-19 aşılarının, İngiltere ve Güney Afrika’da tespit edilen ve yüksek düzeyde bulaşıcılığı bulunan mutasyonlara (mutant) karşı etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balık, aşıların mutasyonlara karşı etkinliğinin detaylı anlaşılabilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Prof. Balık, özellikle Güney Afrika mutasyonunun incelemeleriyle ilgili detayların henüz ortaya çıkmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhtemelen her iki mutantta şu an ki aşılardan kaçamıyor. Bir kere soru işaretleri daha çok mRNA ve rektör aşılarında var. Ama inaktif aşılarda tam virüs kullanıldığı için, mutasyonlardan en az etkilenecek olan aşı inaktif aşı. Teorik olarak bunu söyleyebiliriz. Diyelim ki mutant çok yapı değiştirdi örneğin grip virüsünde olduğu gibi.

Eğer çok yapı değişikliği olursa hali hazırda ki aşı etkili olmazsa bilim dünyası, aşıyla uğraşan firmalar aşı tecrübesine sahip oldukları için çok hızlı bir şekilde yine oldukça fazla yapı değiştirmiş, aşıdan kaçabilen mutant virüse karşı da aşıyı çok hızlı bir şekilde üretebileceklerini söylediler”

Editör: TE Bilisim