Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından tahsil edilen telsiz kullanım ücretinin ne kadar olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. 2021 yıla girilmesiyle birlikte telsiz kullanım ücretlerine yapılacak olan zam ne kadar olacak gibi soruları sizler için derledik. Peki, Telsiz kullanım ücreti nedir? Telsiz kullanım ücreti aylık ne kadar 2021? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

TELSİZ KULLANIM ÜCRETİ NEDİR? TELSİZ KULLANIM ÜCRETİ AYLIK NE KADAR 2021?

Türkiye’deki yasalar gereği operatörlerden satın aldığımız hatlar için Telsiz Kullanım Ücreti de ödemekteyiz. Operatörlerden satın aldığımız hatlar için, operatörler Telsiz kullanım ücretini peşin olarak ödemekteler ve bizden bir yıl içerisinde aylara bölünmüş olarak bu bedeli tahsil etmekteler.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu aslında telsiz kullanım ücretinin ne olduğunu internet sayfasında açıklıyor. Bu hakkında çok da detaylı açıklama yapılmayan ve ödemesi zorunlu yeni bir vergi. 2012’den bu yana hayatımızda ve her cep telefonu kullanıcısından ya tahsil ediliyor ya da borç olarak hanesine yazılıyor.

TELSİZ KULLANIM ÜCRETİ NEDİR?

Turkcell, Vodafone ve Avea gibi GSM operatörü şirketler de ister faturalı, ister kotalı olun bu ücreti verginin mükellefi olan kullanıcılardan alarak devlete yatırıyorlar. Her operatörün internet sitesinde bu konu ile ilgili bir açıklama bulabilirsiniz.

2015 yılında Türkiye’de cep telefonu kullanan her vatandaş 17.95 TL ödemekle yükümlü. Geçtiğimiz yıl bu 16.30 TL, 2012’de uygulamaya girdiği ilk yıl ise aylık 0.95 kuruştan 11.4 TL’ydi. Yani 3 yılda telsiz kullanım ücreti yüzde 57’nin üzerinde artmış durumda.

TELSİZ KULLANIM ÜCRETİ AYLIK NE KADAR 2021?

2021 yılı itibarıyla zam gelen Telsiz Kullanım Ücreti 2020 yılı için 34,15 TL olarak uygulanmış ve tahsil edilmişti. Yeni hat ücreti olarak da 95 ile 130 TL arasında değişen bir ücret hattınızın aktif olduğu ilk yıl aylık periyotlar halinde tahsil ediliyor olur.

Tarife ücretinden bağımsız olarak yeni hat açılışlarında üç farklı vergi tahsil edilir. Örnek olarak; sözleşme imzalandıktan sonra ilgili GSM operatörü yılbaşında ve/veya yeni müşteri kaydı yaptığında doğan yaklaşık 130 TL’lik ücreti vergi olarak peşinen öder.

Müşterisinin iletişim faturasına da 12 eşit taksitle yansıtır. Bu durumda tarifesi 45 TL olan bir müşteri, bir yıl boyunca ortalama 58 TL telefon faturası ödemek durumunda kalacak demektir.

2021 yılı itibarıyla bu rakamlarda bir güncelleme gerçekleşmiş değil henüz. İlerleyen günlerde bir güncelle sağlanabilir. Tercih ettiğiniz operatöre göre değişkenlik gösteren hat ücreti faturalı hatlarda daha önceleri operatör tarafından karşılanırken son birkaç yıldır kullanıcıya peşin ya da faturalı seçeneklerde taksitli ödeme imkanı sağlanmaya başladı.

Editör: TE Bilisim