Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Ortak Strateji Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak üzere Rusya’nın Soçi kentine gitti. Bakan Çavuşoğlu, Soçi’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov tarafından karşılandı. İki Bakan daha sonra heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapan iki bakan önemli açıklamalarda bulundu. Burada gündemin önemli başlıklarına değinen Bakan  Çavuşoğlu, ekonomiden sağlığa kadar birçok konuda sorulara cevap verdi.

“SENEYE TÜRKİYE’DEYİZ”

İşte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

İlişkilerimiz bakımından 2020 önemli bir yıl. Birçok açıdan tüm dünyayı olumsuz etkileyen bir yıl oldu. Diplomatik ilişkilerimizin 100. yılını kutladık. Pandemiye rağmen temaslarımız hız kesmedi ve verimli bir şekilde devam etti. Liderlerimiz arasında samimi bir diyalog var. Liderlerimiz bu yıl 20 telefon görüşmesi gerçekleştirmiş. Biz de sayın Lavrov ile 22 kere görüşmüşüz. Bu yılın son dış temasını de dostum Sergey ile yapmaktan mutluluk duyuyorum.

Gelecek sene liderlerimizin belirleyeceği bir tarihte 9. Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı’nı Türkiye’de düzenleyeceğiz.

“TİCARETTE ENGELLERİ KALDIRMALIYIZ”

Birçok alanda güçlü bağlarımız var. İşbirliğimiz var. Ticaretten enerjiye turizme kadar çok yoğun bir işbirliğimiz var. Ticarette 100 milyar hedefini ortaya koyduk fakat pandemi nedeniyle bunun gerisindeyiz. Ticaret hacmimizde yüzde 20 düşüş var. Bunu tersine çevirebiliriz. Tarife ve tarife dışı engelleri kaldırmamızda fayda var.

Tır şoförlerine yönelik ya da ulaşımla ilgili bana göre kotaları tamamen kaldırmamız lazım. Domates başta olmak üzere tarım ürünlerinde de engelleri tarifeleri kaldırıp ticaretimizi kolaylaştırmamız gerekiyor.

Yine gelecek zirve marjında gelecek sene olduğu gibi iş forumu düzenlemeyi planlıyoruz. Pasaportlara yönelik vizeyi kaldırdık. Biz bundan memnuniyet duyuyoruz. Türk vatandaşlarına yönelik vizenin kaldırılmasını da bugün burada vurguladık.

“ORTAK AŞI İÇİN MUTABAKATA VARDIK”

Güvenli turizm önlemleri ile 2 milyondan fazla Rus turisti ülkemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduk. Aşı ile birlikte eski rakamlara ulaşmak için birlikte çalışacağız. Pandemi ile mücadelede de ortak aşı geliştirme kapsamında işbirliği anlaşması imzalandı.

Stratejik enerji projelerinde de önemli mesafeler kat ettik.

Bölgesel konuları da ele aldık. Bölgesel konularda bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz işbirliği somut sonuçları oldu.

Sputnik V aşısını Türkiye’de üretmeyi hedefliyoruz.

“KARABAĞ’DA SONUÇ İSTİYORUZ”

Bölgenin iki büyük ülkesi olarak işbirliğimiz somut sonuçlar doğuruyor. Karabağ konusunda bir ateşkes tesis edildi. Rusya barış gücü misyonu sahada. Ortak gözlem merkezimiz de kuruluyor. Burada amacımız kalıcı bir barış ve istikrar. Altılı format ve tüm imkanlarımızı seferber etmemiz lazım. Bu adımlar atıldıkça kalıcı bir barışı tesis edeceğiz ve bölgedeki ilişkileri de normalleştireceğiz. Sayın Aliyev barış elini Ermenistan’a uzattı. İyi niyetini gösterdi. Sayın Cumhurbaşkanımız ve biz defalarca kalıcı bir barış olursa ilişkilerimizi normalleştirebiliriz. Çalışmalarımızı Azerbaycan ile koordine edeceğiz. Biz öyle bir sonuç görmek istiyoruz ki, şu anda orada barışı tesis etmek için de gözlemlemek için oluşturduğumuz misyonlara da ihtiyaç kalmasın.

“GERİ ADIM ATMADIK, ATMAYACAĞIZ”

Bu konularda işbirliğimizi özellikle Güney Kafkasya’da sürdürürken Astana toplantısını yine burada Soçi’de gerçekleştirebiliriz. Libya’da devam eden siyasi süreci destekliyoruz.

Bize tehdit olursa gereğini yapmaya tereddüt etmeyiz. Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulunduk. İkili ilişkilerimizi devam ettirirken bölgesel konularda işbirliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.

Dostum Sergey ve tüm Rus dostlarımızın yeni yılını tebrik etmek istiyorum.

Yaptırımla geri adım atmayacağımızı herkes iyi bilir.

Editör: TE Bilisim