Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen basın toplantısında konuştu. Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan anlaşmanın ardından “Önemli olan bundan sonra atılacak adımlar” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Rusya ile ortak gözlem merkezi için mutabakata vardık.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

Hep saldıran, ateşkesi bozan Ermenistan oldu.

Biz hep kardeş Azerbaycan’ın yanında olacağız. Bu süreçte Azerbaycan hangi kararı verirse destekleyeceğiz.

Rusya ile ortak mutabakata vardık. Yarın Rusya’dan gelen heyetle konuşacağız. Anlaşmada Rusya’nın oynadığı rolü önemsiyoruz. Anlaşmanın açık ve net bir şekilde nerede olacağı belli. Azerbaycan’ın uygun gördüğü yerlerde olacak. Bu denetim ve gözetleme merkezi önemli işlevler görecek. Mutabakatı ihlal eden eylemleri tespit edecek.

Azerbaycan nasıl isterse yanında olacağız.

Bu süreçten Minsk üçlüsünün ders çıkarması gerekiyor, özellikle Fransa’nın. Ateşkesten sonra bile taraflı açıklamalar yapıyorlar.

Azerbaycan’ın olumlu durumuna rağmen Fransa hep Ermenistan’ı destekledi.

Fransa’nın bu süreçte eş başkan olarak son derece yanlı bir tavır sergilediğini görüyoruz. Bunlar da 30 yıldır bu eş başkanların sorunu neden çözemediğini gösteriyor. Fransa objektif, dengeli bir tavır sergilemedi. Azerbaycan’ın olumlu tutumuna rağmen Fransa hep Ermenistan’ı desteklemeye devam etti. Ateşkesten sonra olumsuz tutumunu sürdürüyor. Fransa’nın içine düştüğü durum bu.

Kimse haksız Ermenistan’ı destekleyerek süreci baltalamaya çalışmasın.

Ermenistan yine ateşkesi bozarsa yine bedelini öderler. Azerbaycan kan dökmeye hevesli değil. Azerbaycan bu işin sulh yoluyla çözülmesine çok uğraştı.

30 yıldır bir toprağı işgal ediyorsunuz, burada beyinleri yıkıyorsunuz, tabi çıkmak zor olur o zaman. Ya gönüllü şekilde anlaşmaya uyarak çıkacaklar ya da kahraman Azerbaycan ordusu topraklarını geri alacak. Burada tercih Ermenistan’ın…

Rusya’nın rolü ne ise Türkiye’nin rolü de o olacak.

Rusya ile ortak gözlem merkezi için mutabakata vardık.

Nihai belgeyi dün akşam Akar ve Şoygu imzaladı.

Azerbaycan nasıl isterse yanlarında olacağız.

Fransa objektif olmadığı için saygınlığını da kaybediyor.

Evet ateşkes olsun. Ama ateşkes olduktan sonra ne olacak. Bu sorun çözülmediği sürece, işgal edilen topraklar geri verilmediği sürece gerginlik devam edecek.

Ateşkeste Ermenistan Başbakanının imzası var mı, var. O, ülkeyi bağlar. Ateşkesi yine bozarlarsa bedelini öderler.

Rusya’nın rolü neyse Türkiye’nin rolü de o olacak. Rusya ile birlikte çalışacağız.

Azerbaycan toprakları geri verilirse ve koridorlar açılırsa bundan herkes faydalanır. En çok bölge ülkeleri faydalanacak. Bölgenin istikrarının ve ekonomisinin düşünülmesi lazım. Nahçıvan’a açılacak koridordan Azerbaycanlı kardeşlerimiz de faydalanacak, ticaret yapıldığında maliyet düşeceğinden Türkiye de yararlanacak.

Azerbaycan’a ihtiyaç duyulursa Meclis’ten tezkere geçer.

Bu anlaşmaların tek hedefi işgal edilmiş toprakların geri alınmasıdır.

Editör: TE Bilisim