Fındığın faydaları ve iyi geldiği haller, son yıllarda yapılan araştırmalar ile yeni faydalarının tespit edilmesi sebebiyle önem kazanmış bir konudur. Fındık huşgiller familyasından bir bitki olup yetişme alanı oldukça sınırlıdır. Türkiye’de Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz’in çok az bir alanında yetişebilen fındık bitkisi, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu çeşitli mineralleri ve yağları bulundurduğu için oldukça faydalı bir bitkidir. Çok çeşitli rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmakla birlikte çeşitli hastalıklar için vücut direnci sağlamaktadır. Bu sebeple tüketimi tercih edilen besinlerden biridir. Mucize bitki hakkında en çok merak edilen fındığın faydaları nelerdir sorusuna yanıt aradık. İşte sizin için derlediğimiz bu içerikte fındığın faydaları hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

Fındığın Besin Değeri Nedir?

Fındığın içeriği vitaminler, mineraller ve insan vücudunun ihtiyaç duyduğu yağlar olmak üzere gruplandırılabilir. Fındık içeriğinde bulunan bu vitamin, mineral ve yağlar sayesinde hem birçok hastalığı önlemekte hem de ortaya çıkan hastalıkların olumsuz etkilerini azaltma ve tedavi konusunda yardımcı olmaktadır. Fındığın faydaları konusuna değinmeden önce aşağıda yer verdiklerimizle bitkinin besin değerlerini öğrenelim. İşte, fındığın içeriği:

Protein ve karbonhidrat bakımından zengindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu yağ bakımından zengindir. B6, E ve K vitaminleri bulunur. Özellikle E vitamini bakımından zengindir. Diyet lifi barındırır. Demir, kalsiyum, bakır, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, selenyum ve çinko gibi mineralleri barındırır. Bu besinlerin yanı sıra antioksidan özelliği taşımakta, yapısında lutein ve zeaksantin gibi kimyasal bileşikleri barındırmaktadır.

Bunca faydalı besin değerine sahip bitkinin sağlık açısından ne kadar önemli olduğu ortadadır. Peki, fındığın faydaları nelerdir? Sağlık açısından en çok neye iyi gelir? İşte detaylar…

Fındığın Faydaları Nelerdir?

Fındığın faydaları karaciğer sağlığından cilt sağlığına, sindirim sisteminden beyin sağlığına kadar çok çeşitli alanlarda kendini göstermektedir. Özellikle E vitamini açısından zenginlik gösteren fındık, çeşitli rahatsızlıkların oluşmasını önlediği gibi halihazırdaki hastalıkların da tedavi edilmeleri konusunda yardımcı besin görevi görmektedir. Fındığın faydaları şöyledir:

İyi kolesterolü desteklerken, kötü kolesterolü azaltmaktadır. Akciğer, meme ve prostat başta olmak üzere kanser türlerini önler. İçerisindeki magnezyum sayesinde vücudun kas sistemini destekler.

Kemik sağlığını destekler, eklem ağrılarını dindirir. Anemi hastalığının tedavisinde etkilidir. Anemiyi önler. Ruh sağlığını destekler. Depresyon ve anksiyete gibi hastalıkları önler. Cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Kalp ve damar sağlığını destekler. Kalp krizi riskini azaltır.

Fındık Nasıl Tüketilmelidir?

Yukarıda da yer verdiğimiz gibi fındığın faydaları ile birlikte tüketilmesi de önem kazanıyor. Peki sağlığa faydaları saymakla bitmeyen mucize bitkinin tüketim şekli nasıl olmalıdır? Fındığın tüketim şekli, genellikle çerez şeklinde olup bu durum fındığın faydalarından yararlanabilmek için bir koşul değildir. Sağlık açısından oldukça önemli bir besin olan fındığın çeşitli tüketim yolları vardır ve her biri en az diğeri kadar sağlıklı bir yoldur. Fındığın tüketim yolları şöyledir:

En temel ve en sağlıklı yöntem çiğ olarak tüketilmesidir. Hiçbir işlemden geçmemiş hali ile tüm yağ ve mineralleri bünyesinde barındırır. Fındığın kavrulmuş hali ile tüketilmesi de yine sağlıklı bir yöntemdir. Ancak ısı işleminden geçtiği için çiğ tüketim kadar etkili olmasa da bu yöntem de sağlıklı bir yöntemdir. Yağ olarak tüketimi de son yıllarda artmış bir yöntemdir. Uzmanlar fındık yağı tüketiminin sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtmekte ve fındık yağı tüketimini önermektedirler.

Fındığın Cilde Faydaları Nelerdir?

Fındığın saç ve cilt sağlığı açısından da oldukça faydası mevcuttur. Fındık, E vitamini açısından zengin bir besindir ve E vitamini cilt sağlığı için önemli bir vitamindir. Bu sebeple fındık saç ve cilt sağlığı açısından da önemli bir besindir. Fındıkta bulunan E vitamini ve cilde iyi gelen diğer vitaminler, günde avuç fındık tüketimi ile yeterli düzeyde vücuda alınmaktadır. Günde avuç fındık tüketmenin cilde ve saça faydaları şöyledir:

Cildin nem oranına kavuşmasını sağlar, yağlı cildin yağ oranını dengelerken kuru cildin nem oranını arttırır. Ciltte oluşan çatlakları önler. Oluşmuş çatlakları tedavi eder. Yaşlanma karşıtı etki gösterir. Kırışıklık oluşumunu engeller. Oluşmuş kırışıklıkları tedavi eder. Saç uzamasına yardımcı olur. Saçlara canlılık kazandırır.

Fındığın faydaları ile ilgili derlediğimiz içeriğin sonuna geldik. Hemen aşağıda yer alan bağlantılara giderek diğer faydalı besinler hakkında detaylara ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler…

İlgili Haberler:

Hünnap Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Greyfurt Faydaları Nelerdir? Neye iyi gelir? Greyfurt Besin Değeri

Brokolinin sağlığa faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir?

Biberiyenin sağlığa faydaları nelerdir? Biberiye neye iyi gelir?

Balık yağının sağlığa faydaları nelerdir? Balık yağı neye iyi gelir?

Argan yağının sağlığa faydaları nelerdir? Argan yağı neye iyi gelir?

Andız pekmezinin faydaları ve şaşırtıcı gücü! Andız pekmezi neye iyi gelir?

Alıç Sirkesinin Faydaları Nelerdir, En Çok Neye İyi Gelir? Alıç Sirkesinin Yan Etkileri

Ananasın Faydaları Nelerdir? Ananas Neye İyi Gelir? İşte bilinmesi gerekenler

Editör: TE Bilisim