Türkiye Kristal Küre Ödüllerinde yılın en iyi kitabı kategorisinde üç adaydan biri olarak yer alan Ümit Özdemir ile Bu Sorular Adamı Dinden Çıkarırkitabı hakkında konuştuk. Kitabının sayfalarına misafir olurken; sizler için sorduk.

Konuya dair samimiyetle soruları yanıtlayan Özdemir “Aslında böyle bir eser kaleme almayı uzun zamandır düşünüyordum ancak yazmaya cesaret edemiyordum. Çünkü böyle bir konuyu anlaşılır ve kolay bir dilde yazmak çok zor bir iş idi. Teklif de gelince bende demek zamanı geldi deyip bismillah dedim.” ifadelerini kullandı. Yazar Özdemir bu süreçte başarıya giden yolu Diriliş Postası’na anlattı.

Tebrik ederiz bunu bekliyor muydunuz?

Ü.Ö:

Öncelikle çok teşekkür ederim. Kitabın ses getireceğini biliyordum ama açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Hem bana hem yayın evine büyük bir sürpriz oldu.

Yazar Ümit Özdemir kimdir?

Ü.Ö: Doğu kökenli bir ailenin tek çocuğu olarak 1984 yılında İstanbul’da dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimden sonra belki de cevap bulamadığım dini sorulara cevap aramak için İlahiyat okudum. 2013 yılında da Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ve İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği yapmaya başladım. Pandemi yasaklarına kadar da bu görevimi aktif olarak devam ettiriyordum. Hatta bu sene bazı Üniversiteler de öğretim görevliliği yapmayı planlarken gelen korona yasakları sebebiyle bütün planlarımızı ertelemek zorunda kaldık. Bunun dışında dini ve kültürel alanda TRT başta olmak üzere birçok ulusal radyo ve televizyon kanalında gerek sunuculuk gerek uzman yorumculuk yaptım hatta halen dini ve kültürel programlar konferanslar gerçekleştirmeye devam etmekteyiz. Evliyim ve dünyalar güzeli bir kızım var.

Kitabı yazmaya ne zaman karar verdiniz?

Ü.Ö:

Kitabı yazmaya Hayy Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Rauf ağabey ile sohbet ettiğimiz bir sırada karar verdik. Aslında böyle bir eser kaleme almayı uzun zamandır düşünüyordum ancak yazmaya cesaret edemiyordum. Çünkü böyle bir konuyu anlaşılır ve kolay bir dilde yazmak çok zor bir iş idi. Teklif de gelince bende demek zamanı geldi deyip bismillah dedim. Kitabın sorularını yayın evi ile belirleyip tek tek cevaplarını akademik kaynaklar ışığında yazdık. Ancak dilin kolay ve akıcı olması gerekiyordu bu konuda da kitabın editörlüğünü sağ olsun Hatice Kübra Dayı hanımefendi gerçekleştirdi ve gerçekten de çok beğenilen bir eser ortaya çıktı.

Bu ilk kitabınız mı?

Ü.Ö:

Hayır! Bu ikinci kitabım. İlk kitabım yine Hayy Yayınlarından 2019 yılında çıkan ‘’Hayatımızdaki Yahudi ve Hıristiyan Adetleri’’ kitabıydı. 2021 Yılının ocak ayında da ‘’Tıp ve Din’’ adında yeni eserimiz yine Hayy Yayınlarından piyasaya çıkacak. Bu kitabın konusu da insanların merak ettiği tıbbi konulara verilen fetvalar üzerine olacak.

Kitaplarınızın konuları çok enteresan gerçekten nerden aklınıza geliyor?

Ü.Ö:

Bilmem! Kimse yazmadığı için belki de aklıma geliyordu. Ne yazık ki toplumumuzda suya sabuna dokunmama hastalığı var. Bende de birilerinin o suya ve sabuna dokunması gerektiğine inanıyorum.

Peki toplumda özellikle gençler neden ateizm ve deizme yöneliyor?

Ü.Ö:

Öncelikle bilgisizlik sonrası da öğrenme isteğinin olmaması ve toplumun birçoğunun dinden uzak seküler bir hayat yaşıyor olması. Ayrıca internette kimin yazdığı belli olmayan saçma sapan dini yazıla yada birilerinin milletin zihinlerini karıştırmak için ortaya attığı sorular bunlardan bazılarıdır. Bizde bu sebepten kitabın altında ‘’Merak Etmeyin Hepsinin Cevabı Var’’ dedik.

Yarışmada rakipleriniz epey güçlü bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Ü.Ö:

Evet açıkçası kolay bir kategori değil gerek Yılmaz Erdoğan gerek Bahadır Yenişehirlioğlu ikisi de gerek oyuncu olarak gerek yazar olarak usta isimler ancak gönlümüz birinci olmaktan yana ve okurlarımızdan ciddi bir oy desteği de geldi bize. Hayırlısı Allah’tan diyelim artık.

Okurlara söylemek istediğiniz özel bir mesaj var mı?

Yarışmada desteklemelerini rica ediyorum. Sizlere de bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilisim