Türkiye’nin büyük bir bölümü gök gürültülü ve sağanak yağışlı havanın etkisi altında. Yurdun batı bölgeleri, başta olmak üzere birçok yerleşim biriminde şimşek, yıldırım gibi senede birkaç karşılaşılan hava olaylarına rastlamak mümkün.

Bursa’da geceyi yıldırım ve şimşekler aydınlattı

Video

Habere Git

Birçok kişi için ürpertici olmasının yanında heyecan da uyandıran yıldırım, esasında elektrik yüklü bir bulut ile diğer bir bulutun çarpışması sonucu oluşan elektrik boşalması hadisesidir. Yıldırımın düştüğü bölgeye olan mesafemiz de bu doğa olayının şiddetini daha az ya da daha çok hissetmemize olanak tanır.

Ancak eğer açık bir alanda değilsek yıldırımın nereye düştüğünü kestirmek pek de mümkün olmaz.

“”YILDIRIM NEREYE DÜŞTÜ?” CEVABI CANLI YILDIRIM HARİTASI’NDA 

Diğer yandan meraklıları için internette “Yıldırım nereye düştü” sorusuna cevap bulmak da mümkün. İngilizce yayın yapan https://www.lightningmaps.org/ isimli sıradışı bir internet sitesi dünya üzerinde yıldırım düşmesi olaylarını Canlı Yıldırım haritası ile an be an kullanıcılarına aktarıyor.

Çevrenizde şahıtk olduğunuz ancak yerini kestiremediğiniz bir yıldırımın koordinatlarını bu site sayesinde öğrenmeniz mümkün. Canlı Yıldırım haritasında yıldırımın etki alanı da hareketli bir grafik ile gösteriliyor.

Editör: TE Bilisim