Gelişen teknolojiyle birlikte ülkelerin saldırı ve savunma alanında yaptığı araçlar hayran bıraktırıyor. Yeni nesil savaş teknolojilerinin vazgeçilmezlerinden birisi Türk Ordusu tarafından etkin olarak kullanılmaya devam etmektedir. Aktif olarak kullanılan bu araç ne özellikleri haberimizin detaylarında mevcut. Peki, SİHA ve İHA nedir, ne demek? SİHA ve İHA ne anlama geliyor özellikleri nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

SİHA NEDİR?

SİHA, Silahlı insansız hava aracıdır. SİHA uzaktan kumanda ile uzaktan yönetilen bir uçak türüdür. SİHA’nın iki türü vardır: Birisi uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır.

SİHA NE ANLAMA GELİYOR?

SİHA’nın açılımı: “Silahlı insansız hava aracı”dır.

SİHA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

İlk silah kullanan insansız hava aracımızdır Gövde uzunluğu 6.6 metredir. Kanat açıklığı 12 metredir. Toplam kalkış ağırlığı 650 kg’dır. Faydalı yük ağırlığı 55 kg’dır. Azami hızı 135 knottur. Servis irtifası 27.000 feettir. Havada kalış süresi 25 saattir.

İHA NEDİR?

Uzaktan kumanda edilebilen veya bir uçuş planı boyunca otomatik olarak hareket eden hava aracı İHA, birçok alanda aktif olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye ise bu İHA’ları üreten 8 ülke arasında yer alıyor.

İlk olarak 1982 yılında İsrail tarafından kullanılan İHA’lar daha sonra ABD tarafından Hunter ve Pioneer programları ile kullanıma sokulmaya başlandı. Sonrasında teknolojinin gelişmesi havada en güvenilir şekilde kalabilen İnsansız Hava Araçları’nın kullanım alanlarını da artırdı.

İHA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

24.000 feet operasyonel uçuş irtifası. 24 saat uçuş süresi. 150 km haberleşme menzili. 70 knot seyir hızına sahiptir. 12 m kanat açıklığı. 650 kg. maksimum kalkış ağırlığı. 55 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Editör: TE Bilisim