Furkan Benli-İstanbul

Lübnan’da yaşayan ve sayıları 14 bin civarı olan Ermeniler, yaşanan sıcak çatışmalar nedeniyle Dağlık Karabağ’da yaşayan Ermeni vatandaşlarına maddi destekte bulunmak için yardım toplamaya başladı.

EKONOMİK KRİZE RAĞMEN…

Başlatılan kampanyada Lübnanlı Ermeni aileler faturalarını ödeyememe korkusuna rağmen bağışta bulunması dikkat çekti.

Nüfusu Ermenilerden oluşan Lübnan’ın Encer kasabasının Belediye Başkanı Vartkis Hoşiyan, kasabada yaşayan Ermeni halkının hepsi faturalarının ödeyememe pahasına savaşın sürdüğü Dağlık Karabağ’daki Ermeni nüfusa yardımda bulunduğunu aktardı. Hoşiyan ayrıca Encer’den Azerbaycan’la savaşmak için bir opera sanatçısının gittiğini ve orada öldüğünü ifade etti.

ONLARCASI GÖÇ ETTİ

Ermenistan’ın asker yetersizliğinden dolayı yurt dışından terörist ve asker getirdiği bilinmesine rağmen Ermeni Devrimci Birlik Partisi Genel Başkanı ve Lübnan Milletvekili Hagop Pakradouniyan, Lübnan’dan 20 kişinin Ermeni saflarında savaşmak için gittiğini ancak bunların kendi istekleri doğrultusunda savaştığını söyledi.

Lübnan’daki Ermeni halktan bazıları ise, Dağlık Karabağ’daki çatışmaların başlamasından aylar önce, Ermeni kökenli düzinelerce Lübnanlının Beyrut’tan Erivan’a gitmek üzere yola çıktıklarını itiraf etti.

EN BÜYÜK ERMENİ CEMAATLERİNDEN BİRİ

Beyrut’taki büyük bir otoyolun üzerindeki köprülere “Azerbaycan saldırılarını durdurun” yazılı pankartlar asıldı.

Lübnan’da uzun süredir yaşanan ekonomik kriz ve Ağustos ayındaki yaklaşık 200 kişinin ölümüne yol açan “Beyrut Limanı” patlaması nedeniyle ülkeden göç oranları arttı.

Lübnan’daki Ermeni cemaati diasporadaki en büyük topluluklardan biri olarak görülüyor.

Karabağ’da işgal edilen topraklara 30 yıl önce Lübnan‘daki Ermeniler yerleştirildi. Ermenistan ayrıca Suriye, Lübnan ve Irak’taki teröristleri de Ermenistan’a yerleştirdi. Bunun amacı ise zamanında gerçekleştirilen işgali ilhaka çevirmek şeklinde değerlendiriliyor. Ancak yeni meydana gelen savaş ile Azerbaycan öz topraklarını işgalden temizlemeye başladı ve ilerleme başarıyla sürüyor.

Editör: TE Bilisim