Terörist, hain saldırıdan önce sabaha kadar araçta beklemiş

KAYSERİ’de çarşı iznine çıkan askerlerin bindiği halk otobüsüne yönelik 14 askerin şehit olduğu bombalı saldırı ardından başta güvenlik kamera görüntüleri olmak üzere çok sayıda kanıt toplandı. Saldırıyı gerçekleştiren teröristin geceyi Talas İlçesi Komando caddesine yakın boş bir arazide araç içinde uyuyarak geçirdiği, daha sonra otobüsleri takip ettiği belirlendi. Gözaltındaki 15 kişinin sorgusuna çok yönlü devam ediliyor.

Kayseri’de geçen cumartesi günü saat 08.45 sıralarında Talas Bulvarı’nda 14 askerin şehit olduğu bombalı saldırının detayları belli olmaya başladı. Ulaşılan bilgilere göre Şanlıurfa’dan çalınan hafif ticari araçla, Adana üzerinden Gaziantep- Kahramanmaraş otoyolundan Kayseri’nin Sarız İlçesi’ne gelen ‘Çektar’ veya ‘Botan’ kod adlı teröristin, Pınarbaşı İlçesi’nde bir akaryakıt istasyonundan LPG aldığı ve daha sonra saat 01.30-02.00 sıralarında Kayseri kent merkezine geldi.

Parmak izleri alınan ve üzerinden ‘Mehmet Oluk’ adına sahte nüfus cüzdanı ve yine bir başka isme düzenlenmiş sürücü belgesi çıkan teröristin, Kayseri’ye geldikten sonra Talas İlçesi’nde çarşı izinine çıkan askerlerin içinde bulunduğu 2 halk otübüsünün güzergahının bulunduğu Komando Caddesi’ne yakın, boş bir arazideki ağacın altına hafif ticari aracını park ve kamufle ederek, geceyi burada LPG’li hafif ticari aracın kaloriferini çalıştırarak geçirdiği ortaya çıktı.

25 ASKER TEDAVİ ALTINDA

Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde 18, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise 7 olmak üzere 25 askerin tedavisi ise devam ediyor.

Daha önce 18 yaralı askerin taburcu işleminin ardından, bugün de Göğüs Hastalıkları Servisi’nde tedavi gören askerlerden Erdal Köse, Beyin Cerrahi Servisinde tedavi gören Arif Özkara, Ortopedi Servisi’nde tedavi gören Ufuk Uysal ile Yusuf Ergün taburcu edildi.

Anestezi Yoğun Bakım Servisi’nde 3, Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Servisi’nde 1, Dahiliye Yoğun Bakım Servisi’nde 2, Ortopedi Servisi’nde 3, Dermatoloji Servisi’nde 2, Göz Servisi’nde 5, Genel Cerrahi Servisi’nde 1 ve Beyin Cerrahi Servisi’nde 1 asker olmak üzere toplam 18 askerin tedavisi sürüyor. Anestezi Yoğun Bakım ile Dahiliye Yoğun Bakım Servisi’nde tedavisi olan 3 askerin ise sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de 2’si ağır 7 askerin tedavi edildiği, bu gün 2 askerin taburcu işlemlerinin yapıldığı belirtildi.

VALİLİKTEN UYARI GELDİ

Kayseri Valiliği de cumartesi günü meydana gelen saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, vatandaşların bu konudaki ihbarlarını 155 polis ve 156 jandarmaya yapmaları, provokavatif eymlemlerden uzak durulmasını istedi. Açıklamada şöyle denildi:

“17.12.2016 günü ilimizde meydana gelen hain terör saldırısı sonucu 14 askerimiz şehit olmuş, 54 asker ve 1 sivil olmak üzere toplam 55 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu yaralılardan 34 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Şehitlerimize tekrar Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar, yaralılara da acil şifalar dileriz. Menfur eylem ile ilgili 15 şüpheli şahıs yakalanmıştır. Haklarında başlatılan adli tahkikat devam etmektedir. Bu olayla bağlantılı olarak, sosyal medya üzerinden terör örgütüne yönelik propaganda yapan şahıslara yönelikte operasyonlar aralıksız devam etmektedir. Vatandaşlarımızın teröre karşı gösterdikleri tepkilerde sağduyulu davranmaları, şiddete başvurmamaları, topluluğu şiddet eylemlerine yönelten provokatörlere uymamaları, olumsuz ve saldırgan tavır, tutum ve davranışlarda bulunan şahısları en yakın Polis veya Jandarma Merkezlerine bildirmeleri, 155 polis ya da 156 jandarma ihbar hattını arayarak ihbarda bulunmaları, çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır. Terör eylemlerinde önemli olan husus, eylemlerin büyüklüğü değil, yarattığı veya yaratacağı etkinin büyüklüğüdür. Kayserili hemşerilerimizden beklediğimiz terör örgütünün oyunlarına gelmeden sağduyulu davranmalarıdır.”

Oktay ENSARİ/KAYSERİ, (DHA)

Editör: TE Bilisim