Yıllık İzin Parası Hesaplama Nasıl Yapılır?

2021 yılı için yıllık izin ücreti hesabı kişinin günlük brüt maaşıyla sahip olduğu yıllık izin gününün çarpımı sonucunda elde edilir. Durum böyle olunca verilmesi muhtemel yıllık izin parası kişiden kişiye göre değişmektedir. Bir işyerinde geçirilen çalışma süresine bağlı olarak değişen yıllık izin süresi aşağıdaki durumlara göre şekillenir:

Bir ve beş yıl arası için on dört gün Altı ile on dört yıl arası için yirmi gün On beş yıldan fazlası için yirmi altı gün

Bu durumların dışında iş tecrübesi ne kadar olursa olsun on sekiz yaşından küçük ve elli yaşından büyük çalışanlar için yıllık izin süresi yirmi gündür.

Yıllık İzin Ücreti Nedir?

Senelik izin ücreti belirli bir kanun etrafında şekillendirilmiş ve çalışanların hakkı olan yıllık izinlerini işyerinden ayrılırken nakit paraya dönüştürme uygulamasıdır. Çalıştığı yerden kendi isteği dışında ayrılan kişilere sunulan bu hak çalışanların mağdur olmalarını engeller. Örnek vermek gerekirse brüt maaşı 3000 TL olan ve aynı işyerinde yedi senedir çalışmakta olan birinin günlük maaşı 100 TL’dir ve işyerinden ayrılırken alacağı yıllık izin ücreti brüt bir biçimde 2000 TL’dir. Bu brüt miktardan çeşitli kesintiler yapılır. Bu kesintiler şu şekilde sıralanabilir:

Sigorta primi (%15)

Damga vergisi (%0.759) Gelir vergisi (%15)

Bu kesintiler sonucunda kişinin eline yaklaşık 1390 TL değerinde senelik izin parası geçer.

Yıllık İzin Parasını Kimler Alabilir?

Yıllık izin ücretini alabilen kişiler sadece özel sektör çalışanlarıdır. 657 numaralı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar tüm yıllık izinlerini kullanmaya mecburdur. Durum böyle olunca memurlar işten ayrılırken yıllık izin ücreti alamazlar. Özel sektör çalışanlarının nizami vakitler içerisinde işine son verildiğinde bu kişiler otomatik olarak yıllık izin parası almaya hak kazanırlar. Kıdem tazminatı benzer olan bu uygulama bazı durumlarda ihbar tazminatıyla birlikte kullanılabilir. İşverenler kanunlar tarafından belirlenen süreler içerisinde çalışanlarının işini sonlandırmaya mecburdur. Bu süre zarfında çalışanlarına haber vermeyen işverenler ihbar tazminatı ödemekle mükelleftir. İkisi birbirinden ayrı uygulamalar olan kıdem ve ihbar tazminatları ve senelik izin ücreti hakkı kendilerine özgü koşullar sağlandığı zaman geçerlilik kazanırlar.

Yıllık İzin Talebi Dilekçesi Şablonu

Senelik izin ücreti talebi için dilekçe aşağıdaki bilgileri içermelidir:

İşverenin adı ve soyadı İşletmenin adı İşe başlama tarihi Hangi dönem için izin ücreti talep edildiği Çalışan adı, soyadı, görevi, SGK numarası

Islak imzayla iletilen dilekçe işveren tarafından işleme alınmak zorundadır. Bu tür bir dilekçenin yazılıp işverene iletilme süresi ise maksimum beş yıldır. İzin ücretini alamamış yada eksik almış olan kişiler beş sene içerisinde eksiklerini faiziyle kapatma hakkında sahiptirler. İşverenler bu izin ücretini ödemediği sürece faiz işlemeye başlar ve ödenmesi gereken miktar giderek artar.

Kullanılmayan Yıllık İzin Hakkına Ne Olur?

Kullanılmayan senelik iznin akıbeti çalışma yılı bitince kaybolur. Yıllık izinler biriktirilemez ve keyfi nedenlerle paraya dönüştürülemez. Çalışanlar aynı işyerinde çalışmaya devam ettikçe yıllık izin süreleri gün bazında artar. Kendi iradesi dışında işten ayrılan çalışanların mağdur olmaması adına geliştirilen bu uygulama sayesinde kurallarla uymayan bir biçimde işine son verilen kişiler devlet eliyle desteklenmiş olur ve yıllık izin parası alır. Yıllık izinlere dair en sık sorulan sorulardan biri ihbar süresi içindeyken yıllık izin kullanılıp kullanılamayacağıdır. İş kanunları kapsamında böyle bir durum söz konusu değildir. İşten ayrılmadan evvel haber veren kişiler ihbar süresi içindeyken yıllık izne gidemezler. Gidilmesi durumunda ise ihbar süresi kullanılan izin kadar uzar.

Editör: TE Bilisim