Lübnan’da Maliye Bakanı Gazi Vezni de Beyrut Limanı’ndaki şiddetli patlamanın ardından istifasını sundu.

Yerel ve uluslararası basında yer alan habere göre, Bakan Vezni, Bakanlar Kurulunun Beyrut Limanı’nda geçen hafta meydana gelen büyük patlama sonrasında bugün gelişmeleri ele almak üzere toplandığı Hükümet Sarayı’nda Başbakan Hassan Diyab’a istifasını sundu.

Maliye Bakanı Vezni, Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, Çevre Bakanı Damianos Kattar ve Adalet Bakanı Mari Kloud Necm’den sonra Başbakan Diyab’a istifasını sunan dördüncü bakan oldu.

Göçmen Bakanı Gada Şureym ile Haberleşme Bakanı Talal Havvat, Beyrut Limanı’ndaki patlama nedeniyle Diyab hükümetinin bugün istifa etmeyi planladığı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Beyrut’ta deprem etkisi yaratan şiddetli patlamaya tepki olarak şu ana kadar bakanların dışında 6 milletvekili de istifa etmişti.

Vazni, ekonomik krizle boğuşan Lübnan’ı kurtarmak için Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) yardım planını görüşen kilit müzakereci konumunda.

İSTİFA EDEN MİLLETVEKİLİ SAYISI 6’YA ÇIKTI

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: “Beyrut’un patlamanın öncesine dönmesi için büyük çabalar gerekiyor”

Dünya

Habere Git

Bağımsız milletvekili Mişel Muavvıd, düzenlediği basın toplantısında, “Hükümetin düşürülmesi ve erken seçimlerin yapılması için Lübnanlılarla birlikte sokaktaki mücadeleye katılmaya ve meclisteki görevimden istifa etmeye karar verdim.” dedi. Uluslararası soruşturmayı kabul etmeyen bir yönetim ve sistemle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Muavvıd, hükümetin istifa etmediğine ve meclisin toplanmadığına dikkati çekti.

Daha önce istifa ettiği duyuran Lübnanlı bir diğer milletvekili Nimet İfram ise televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Meclis’e, görev süresini kısıtlayacak bir kanun çıkarması için 2-3 günlük süre tanıdığını ve istifasını geri çektiğini” belirtti. İfram, aksi taktirde istifa edeceğini aktardı.

Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed de görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Ayrıca bu süreçte 5 milletvekili de istifa kararını açıklamıştı.

Son istifalarla birlikte Beyrut Limanı’ndaki patlamanın ardından istifa eden bakan sayısı 4’e, milletvekili sayısı 6’ya yükselmiş oldu.

HÜKÜMET GÖREVİNE DEVAM EDİYOR

Lübnan Enformasyon Bakanı Abdussamed istifa etti

Dünya

Habere Git

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta meydana gelen patlamanın ardından bakanların istifaları sürerken Başbakan Hassan Diyab ile bazı bakanlar toplantı yaptı. Lübnan Çalışma Bakanı Lemya Yemmin toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, hükümetin istifa etmesi yönünde bir karar alınmadığını söyledi. Sanayi Bakanı Imad Hubbullah da toplantı akabinde, “Hükümet direniyor. Çalışmaya ve halka karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam ediyoruz.” dedi. Diğer bakanlar ise açıklama yapmadı.

BEYRUT LİMANI’NDAKİ PATLAMA

“Uluslararası Beyrut ve Lübnan Halkına Destek Konferansı’nda” 252,7 milyon avro toplandı

Dünya

Habere Git

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 158 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 6 bin kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı’ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti.

Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme geldi.

Editör: TE Bilisim