Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye ile Yunanistan arasında gergin olan atmosfer daha da geriliyor. Atina’nın gerilim siyaseti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisi gündem oldu. Atina, Türkiye’nin Meis Adası açıklarında petrol, gaz üzerine sismik araştırmalarını genişletmek için yayımladığı Navtex’e karşılık, ‘Navtex’ yayımlamıştı. Bugün yürürlüğe giren Naxtex yarına kadar geçerli olup Girit, Kerpe, Rodos ve Meis’in güneyini kapsıyor. Türkiye, Oruç Reis gemisi için ilan ettiği Navtex’i 27 Ağustos’a kadar uzatma kararı almıştı.

‘EKONOMİ’ İÇİN MANEVRAYMIŞ

Erdoğan da önceki akşam Bakanlar Kurulu sonrası, Yunanistan’ın Navtex yayınlamaya hakkı olmadığını vurgulayıp “Uluslararası hukuka, iyi niyete aykırı tutumla Yunanistan kendi kendini içinden çıkamayacağı bir kaosun içine atmıştır. Bundan sonra bölgede tek zarar gören yine Yunanistan olacaktır” demişti.

ABD ve İtalya’ya kirli ittifak iddiası

ABD donanmasına ait ‘USS Winston S. Churchill’ adlı destroyeri Girit Adası güneyinde, Yunan donanması ve hava kuvvetleri ile Fransa’ya ait olan “Rafale” uçakları ve BAE’ye ait, F-16’ların bulunduğu tatbikata katıldı. Türkiye ise bu tatbikata, F-16’ların savaş gemilerine eşlik ettiği bir “eğitim” tatbikatı ile cevap verdi. Söz konusu tatbikata; ABD ve İtalya da ‘savaş gemisi’ gönderdi. Yunanistan’da milliyetçi haber siteleri militaire.gr ve Pentapostagma, “Amerikalılar ve İtalyanlar bizimle dalga geçiyor. Müttefiğimiz olduklarını söyledikten sonra gidip Türkler ile ülkemiz karşıtı tatbikata katılıyorlar” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ı Türk donanması önüne atanların zamanı geldiğinde Yunanlar’ın yanında durmayacağını söylemişti. Beklendiği üzere, tüm bu süreç Yunan kamuoyunda ana gündem maddesi oldu. İktidar partisi Yeni Demokrasi’ye yakın televizyon kanalı SKAİ ve Kathimerini Gazetesi, “Erdoğan’dan yeni tehditler… Türk donanmasını yollamakla tehdit etti. Bitmek bilmeyen tehditleri Avrupa Birliği’nde, özellikle Almanya’da görmezden gelinmeye devam ediyor” propagandası yapıldı. Ethnos Gazetesi ise Türkiye’nin kendi egemenliği için Atina’nın oldubittilerini kabul etmeme tutumunun “Erdoğan’ın halkın dikkatini, çöküşteki ekonomi üzerinden alarak başka tarafa çekme girişimi” olduğunu öne sürdü. Türkiye’nin iflasının ‘an meselesi’ olduğu iddia edildi.

Editör: TE Bilisim