24 Kasım 2015’te Rus savaş uçağını düşürüp Türkiye’yi hedef tahtası haline getiren Fetullahçı teröristler, Suriye’nin geleceğini şekillendirecek olan Moskova’daki Türkiye-İran-Rusya zirvesi öncesinde yine sahneye çıktı. Çankaya’da “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” adlı resim sergisinin açılışına katılan Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a açılış konuşmasını yaptığı sırada eli silahlı terörist tarafından suikast gerçekleştirildi. Saldırıdan dakikalar sonra olay yerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu intikal etti. Soylu tarafından yönetilen operasyon neticesinde terörist ölü ele geçirildi. Hastaneye ağır yaralı kaldırılan Büyükelçi Karlov’un hayatını kaybettiği açıklandı.

2.5 yıldır görevde

Polis ekipleri ve savcılığın bölgedeki tahkikatları sonucunda teröristin kimliği belirlendi. Saldırının çok büyük bir provakasyon olduğunu belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, terörist ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Saldırgan 24 Haziran 1994 Aydın/Söke doğumlu. Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, halen Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yapan ve 2,5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş’tır.”

İlişkilerimiz etkilenmez

Rusya da suikast sonrası sakin bir yaklaşım gösterdi. Duma Güvenlik Komisyonu Başkanı Leonid Slutskiy de CIA’nın tetikçisi FETÖ’nün hedef aldığı Türkiye-Rusya ilişkilerini etkilemeyeceğini ifade etti. Bugün yapılacak Suriye zirvesinin iptal edilmemesi Rusya’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin FETÖ tarafından bozulmak istendiğinin farkında olduğu yönünde yorumlandı. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’e suikastın detayları hakkında bilgi verdi.

Editör: TE Bilisim