Suriye’de devam eden Fırat Kalkanı operasyonunda yaşananları anlatan bölgedeki askeri kaynak, ABD’nin Rakka operasyonunu ertelemesinin ardından 700 civarında DAEŞ’li El Bab’a doğru hareket ettiğini ileri sürdü. Askeri kaynağın “ABD’nin, Rakka operasyonunu bahara ertelediğini açıklamasından sonra, bu kentte bulunan 700 civarında militan, El Bab’a gelmek istiyor. Askerimize özellikle canlı bomba, bomba yüklü araçlarla kayıp verdirmeyi planlıyor” dediği aktarıldı. El Bab’daki 15 kritik noktayı adım adım kontrol altına alan TSK, DAEŞ’e Rakka’dan gelecek desteğin yolunu kesti. El Bab’a hapsolan DAEŞ’liler, canlı bomba saldırıları ile kuşatmayı yarmayı çalışıyor.

‘ABD’NİN AÇIKLAMASI DAEŞ’İ RAHATLATTI’

El Bab’ı kontrol altına alabilmek için kritik 15 yerin tutulması gerektiğini, bunun çalışmalarını olumsuz hava şartlarına rağmen yerine getirmek için çalışmaların yürütüldüğünü belirten bölgedeki askeri kaynak, şunları söyledi: “Türkiye, orada tam anlamıyla yalnız bırakıldı. ABD’nin ve koalisyon güçleri yaklaşık 25 gündür, hava harekâtı da yapmıyor. Ne yapılıyorsa TSK tarafından yapılıyor. ABD’nin, Rakka operasyonunu ertelediğini açıklaması da DAEŞ militanlarını rahatlattı. ABD’nin, Rakka operasyonunu bahara ertelediğini açıklamasından sonra, bu kentte bulunan 700 civarında terörist, El Bab’a gelmek istiyor. Askerimiz, bunların giriş yapmak isteyeceği 15 civarında kritik yeri tam anlamıyla kontrol altına almak için çalışıyor. Onlar da askerimize özellikle canlı bomba, bomba yüklü araçlarla kayıp verdirmeyi planlıyor.”

Taşların için oyup bomba yerleştirmişler

Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), El Bab’a yerleştirilen el yapımı patlayıcıların fotoğraflarını paylaştı. TSK’dan yapılan açıklamada, DAEŞ terör örgütünün mayın ve EYP kullanarak harekete duyarlı sensörler ile çok sayıda tuzak hazırladığına dikkat çekti. EYP’leri arazi, yol, bina yapısına uygun malzemeler ile kamufle ederek doğal görünüm sağladığı, bu hazırlanan tuzaklar sonucunda da her gün onlarca masum sivilin, özellikle çocukların öldüğünü vurgulanarak evlerin kapı önlerine belirli istikametlerde, taşların içini oyarak yalnızca düzenli ordu birliklerinin kullandığı RDX türü patlayıcılar yerleştirdiğine de dikkat çekildi.

Editör: TE Bilisim