Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, İstanbul’dan 10 yıl önce insani yardım için yola çıkan Mavi Marmara gemisinin, İsrail’in hava, kara ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde ve Filistin’de yaşanan dramı dünyaya duyurarak önemli bir misyonu yerine getirdiğini söyledi.

Yılmaz, İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının 10. yılında yaptığı açıklamada, Mavi Marmara gemisinin, 31 Mayıs 2010’da, içerisinde 36 ülkeden, her inançtan ve düşünceden insanla yola çıktığını anımsattı.

“MASKELERİ DÜŞTÜ”

Geminin uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğradığını anlatan Yılmaz, “Mazlumların sesini duyurmak için yola çıkmıştık. Yaklaşık 100 yıldır Filistinlilerin yaşadığı sıkıntıların bir benzerini de bize yaşattılar ve dünya bunu canlı yayında gördü. Bu çok önemliydi. Bugüne kadar yaptıkları zulümleri dünyaya farklı anlatabiliyorlardı ama Mavi Marmara olayından sonra yüzlerine taktıkları sahte maskeler o gün çekilip yüzlerinden alındı.” şeklinde konuştu.

Yılmaz, Mavi Marmara ile götürdükleri yardımların sembolik olduğunu, özgürlük filosunun bu yolculuktaki asıl amacının Gazze’deki ablukayı kırmak, yapılan haksız ve hukuksuz uygulamaları dünyaya duyurmak olduğunu vurguladı.

36 ÜLKEDEN 750 GÖNÜLLÜ

Hak-İş Genel Başkanı ve Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın da aralarında bulunduğu 6 uluslararası sivil toplum örgütüne karşı uluslararası sularda terörist bir saldırı gerçekleştirdiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Dünyanın 36 farklı ülkesinden ve her inançtan 750 insani yardım gönüllüsünün katıldığı Gazze Özgürlük Filosu, İsrail devletinin acımasız katliamıyla karşı karşıya kalmıştır. İsrail, katliamlarına bir yenisini ekleyerek 10 insani yardım gönüllüsünü şehit etmiş ve 50’den fazla kişiyi de yaralamıştır. Hak-İş Konfederasyonu olarak, işgalci İsrail devletini göçe zorlama, abluka ve yıkım yoluyla Filistin halkını kendi topraklarında temel insani haklarından mahrum bırakan, kanunlara ve uluslararası toplum iradesine ters düşen tavrı sebebiyle kınıyor ve bu tavrını bir an evvel bırakması çağrısında bulunuyoruz.”

“ŞEHİTLER KARDEŞLİĞİN ADRESİDİR”

Filistin İslami Cihad Hareketi, İsrail’in 2010 yılında Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıda şehit olan Türkler için “kardeşliğin ve insanlığın adresi” ifadesini kullandı.

İslami Cihad Hareketi yetkililerinden Ahmed el-Mudellel İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırının 10. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

“ARAP VE İSLAM ÜLKELERİ TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALSIN”

Türk hükümeti ve halkının, başta Gazzeliler olmak üzere tüm Filistinlileri destekleyen duruşunu takdir ettiklerini dile getiren Mudellel, “Bu destek insani ve İslami kardeşlik duygusundan kaynaklanıyor.” dedi.

Mudellel, İsrail’in, Mavi Marmara saldırısından bu yana işlediği suçlara hiç ara vermediğini vurgulayarak “Arap ve İslam ülkelerine Filistinlilerin kararlılıklarını artırmak için maddi, manevi ve sosyal yardımlar yapmaları ve bu konuda Türkiye’yi örnek almaları çağrısında bulunuyorum.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim