Yılbaşında hangi namazlar kılınır? Yılbaşı duası ve yılbaşında çekilecek zikirler neler? 2020’nin bitmesine sadece birkaç gün kaldı. Her yıl sonunda ise dünyanın dört bir yanında kutlandığı gibi Türkiye’de de bazı çevrelerce yılbaşı kutlamaları düzenleniyor. Yılbaşında ise neler yapılır konusu vatandaşların gündeminde. Ancak bu sene pandeminin baş göstermesi nedeniyle tüm kafe vb. mekanlar kapalı olacak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı salgına karşı yılbaşında 4 günlük bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulayacak. Bu nedenle herkes evinde olacak. Peki, Yılbaşında hangi namazlar kılınır? Yılbaşı duası ve yılbaşında çekilecek zikirler neler? İşte detaylar…

YILBAŞINDA HANGİ NAMAZLAR KILINIR? YILBAŞI DUASI VE YILBAŞINDA ÇEKİLECEK ZİKİRLER NELER?

İslami yaşantının en önemli yapı taşlarından biri Peygamber efendimizin (s.a.v) yaşantısını taklit etmek onun örnekliğinde bir hayat sürmektir. Bu konu Kur’an-ı Kerim’de “Allah Rasulü’ne uyulması, onun sakındırdıklarından uzaklaşılması ve tavsiye ettiklerinin alınması” şeklinde geçer. Sahabe’nin hayatında ise bunu direkt olarak görürüz ve onları peygamber (s.a.v) merkezci bir yaşantıyla hem hal olduklarını gözlemleriz. Tüm bunlara baktığımızda peygamberin (s.a.v) İslam dışındaki dini ritüellerden yüz çevrilmesi gerektiğini ve diğer dinlerdeki kimselerin ve adetlerin taklit edilmemesi gerektiğini her fırsatta bize hatırlattığını da kaynaklardan okuduğumuzda müşahade ederiz.

Bu sebeple yakın geçmiş tarihimizde olduğu gibi günümüzde de ulema, Müslümanın yılbaşını kutlamasının yanlış olduğu vurgusunu yapmıştır.

O halde diğer dinlerin kutsal saydığı günleri kutlamak, onların âdetlerine uymak, büyük günahlardandır.

PEKİ, YILBAŞINDA HANGİ NAMAZLAR KILINIR? YILBAŞI DUASI VE YILBAŞINDA ÇEKİLECEK ZİKİRLER NELER?

Ayrıca, Müslümanların itibar ettiği yılın başlangıcı, Rasulullah’ın ashabı ile birlikte Mekke’den Medine’ye hicret ettikleri kameri Muharrem ayının birinci günüdür. Muharrem de yılın birinci ayı olmuş olur. Kameri yıl, milâdî yıldan yaklaşık on gün kısa olduğu için, İslami yıl başlangıcı miladi yıla göre her sene on gün önce gelir ve yine yaklaşık otuz altı yılda, miladi yıla nazaran bir yıl fark eder.

Öte yandan yılbaşını kutlamaya karşı bu zaman dilimini her zaman olduğu gibi, hangi maksatla olursa olsun, o günlere mahsus bir şey yapmamak kaydıyla, yine ibadetle geçirmek isteyenler şu dua, zikir, namazları yapabilirler:

SEYYİD’ÜL İSTİĞFAR DUASI:

Bu dua konusunda şöyle bir hadis nakledilir. Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki;

“İstiğfar dualarının en değerli ve en üstünü şöyle demendir:

“Allâhümme ente Rabbî, Lâ İlâhe İllâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va’dike me’steta’tü, eûzü bike min şerri mâ sana’tü, ebûü leke bi ni’metike aleyye ve ebûü bi zenbî fe’gfirlî fe innehû lâ yeğfiru’z-zünûbe illâ ente”

Anlamı: “Allah’ım! Sen benim Rabbımsın! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla senin akdin ve va’din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim, günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü senden başka hiçbir kimse günahları mağfiret edemez.”

Hz. Muhammed (s.a.s) daha sonra şunları ekledi:

“Kim bunları inanarak sabahleyin söyler de akşam olmadan ölürse, o kişi Cennet ehlindendir. Yine kim bunları inanarak geceleyin söyler de sabaha ulaşamadan vefat ederse Cennet ehlindendir.” (Buhârî, Deavât, 2)

Seyyid’ül İstiğfar duasının harekeli Arapça metni.

ZİKİR:

Ebû Hüreyre’den: Peygamber Sallalla­hu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

“İki söz vardır ki onlar dilde hafiftir­ler, terazide ağırdırlar; Rahman olan Allah’a sevimlidirler, bunlar:

“Sübhânellâhi ve bihamidihî, Sübhânellâhil’azîmi.”

Bu duanın Türkçe anlamı ise şudur: “Allah’a hamd ederek O’nu noksanlıklardan tenzih ederim, Yüce Al­lah’ı tenzih ederim.” Kaynak: Buhari, Kitâbu’d-Daavât, 65.

NOT: Yılbaşı, takvim, tarih, tatil, eğlence, şenlik ve bunlarla ilgili âdetler pagan ve ardından Hristiyan milletinin kültürüdür. Kültür, din ve ideolojinin bedenlenmesi, ete kemiğe bürünmesidir. Bu ikisini birbirinden ayırmak mümkün değildir. Bu sebeple yılbaşı kutlamak bir Müslüman için günahlardandır. İslam’da yılbaşı kutlaması yoktur.

Editör: TE Bilisim