Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki Resmi Geçit Töreni’nde konuştu. KKTC’ye yönelik anlaşmaz tutumu nedeniyle Rum kesimine sert eleştirilerde bulunan Erdoğan “Diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır.” ifadelerine yer vererek “Kıbrıs meselesinde tek mağdur vardır, hakları gasp edilen Kıbrıs Türkleridir.” açıklamasını yaptı.

Kapalı Maraş’ta incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kuzey Kıbrıs’a yapılan adaletsizliği hazmetmek mümkün değil. Artık kendi göbeğimizi kendimiz kesmek durumundayız.” dedi.

Taşınmaz mallarla ilgili de açıklama yapan Erdoğan: “(Kapalı Maraş) Taşınmaz Mal Komisyonunun devreye girmesiyle güneyde kimler varsa müracaat etmek suretiyle hepsinin bedeli ödenir.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan açıklamasının devamında, “Bugün Kapalı Maraş bölgesine attığımız bu adım, 15 gün önce kapalı Maraş bölgesiyle ilgili atılan adım ve süratle yapılan çalışmalarla yeni bir süreç başlamıştır. Buranın gerçek sahipleri bellidir. Burası gerçek sahiplerine kavuşacağı günü beklemektedir.” diye konuştu.

“ONURLU VE ÖZGÜR YAŞIYORLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

KKTC’nin 37. kuruluş yıldönümünde aranızda bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bu gurur gününde anavatandaki 83 milyon kardeşinizin coşkusunu buraya taşıdık. Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin heyecanını yürekten paylaşıyoruz.

Ay yıldızlı bayraklarımız milli davamızın ulaştığı noktayı gösteriyor. Nice kahramanlarımızı şehit vererek istiklalimizi kazandık. Onca zulme rağmen mücadele sancağımızı asla yere düşürmedik. Mehmetçiğin destansı mücadeleleri sayesinde hamdolsun zafere ulaştık. Varlıklarına yönelik sayısız saldırıya rağmen Kıbrıs Türkleri, hamdolsun kendi topraklarında başı dik, onurlu ve özgür bir şekilde yaşıyor.

Kıbrıs semalarını ezansız bırakmamak için toprağa düşen aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Onların kutlu mirasına sahip çıkarak ruhlarını şad edeceğiz. Bağımsızlık uğruna çektiğimiz acıları asla aklımızdan çıkarmadan barış dolu bir geleceği hep beraber inşa edeceğiz.

“BUGÜN DE YALAN SÖYLÜYORLAR”

Rumların artan katliam ve saldırılarının ardından gerçekleştirdiğimiz 1974 Barış Harekatı ile fiilen istikrara kavuşan Kıbrıs’la ilgili siyasi sorunlar hala devam ediyor. Kıbrıs halkının meşru haklarının güvenliğini temin edecek şekilde adil bir çözüme ulaştırılması beklentimizdir. İyi niyetle çaba gösterdik ancak sadece bir tarafın çabası çözümün kilidini açmaya yetmiyor.

Vermeleri gereken destekleri Kuzey Kıbrıs’a vermediler. Bugün de yalan söylüyorlar. Şu gerçeği artık çok iyi biliyoruz. Kıbrıs’ta 1963’te silah zoruyla bozulan, 1974’te ise Yunan cuntasının düzenlediği darbe ile bozulan ortaklığı yeniden tesis etmek mümkün değildir. Kıbrıs’ta iki ayrı düzen ve devlet vardır. Egemen eşitlik temelinde 2 devletli bir çözümün konuşulması ve müzakere edilmesi gerekiyor. KKTC halkının iradesi de bu yönde tecelli etmiştir.

“TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI”

Garantör ülke olarak bizim de  KKTC’nin de, diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır. KKTC’de yaşayıp da kendi Cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs’ın başındaki sözde yöneticilere şikayet edenlerle Güney Kıbrıs güç devşireceğini zannediyorsa aldandığını ve aldanacağını bilmelidir. Bu sözde paçavralar kendi Cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs’ın sözde Cumhurbaşkanına şikayet ederse bunun akıbeti nereye varır benim sevgili kardeşlerim bunu gayet iyi biliyor.

“MARAŞ’TA YENİ DÖNEM BAŞLAYACAK”

Maraş’ın açılmasından rahatsız olanlar mağduriyet edebiyatı yapıyor. Kıbrıs meselesinde tek mağdur vardır, hakları gasp edilen Kıbrıs Türkleridir. Maraş’ta atılan adımın amacı yeni mağduriyetler oluşturmak değil, bilakis mevcut mağduriyetlerin giderilmesini sağlamaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülecek çalışmalar sonucunda Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönem başlayacaktır.

Doğu Akdeniz’deki haklarımızı korumakta kararlıyız. Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adil bir şekilde yer almadığı hiçbir denklem barış ve istikrar üretemez. Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerimize adil bir anlaşma sağlanana kadar kararlılıkla devam edeceğiz.

“ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ GETİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Denizin altından bir doğal gaz çalışması, denizin altından kablo ile elektrik enerjisi getirme çalışmalarımızı da ayrıca sürdürüyoruz.

Azerbaycan, 28 yıldır Ermenistan’ın işgalinde olan topraklarını, 44 günde kurtardı. Azerbaycanlı kardeşlerime kardeş Kuzey Kıbrıs’tan selam gönderiyoruz.

Editör: TE Bilisim