Diriliş Postası Muhabiri Ebubekir Doğan/New York

Dünya genelinde 3 milyondan fazla insana bulaşan ve 210 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının nasıl ortaya çıktığına dair spekülasyonların ardı arkası kesilmiyor. Yarasa ve pangolin eti yiyen Çinliler tarafından insanlara taşındığı konusu bir süre konuşulsa da yeni gündem “virüs laboratuarda üretildi” iddiası üzerinde dönüyor. İddiaya göre, Çin’in Vuhan kentinde bir laboratuarda üretilen virüs buradan dışarıya sızarak insanları etkisi altına aldı. Burada işi daha ilginç kılan şey ise söz konusu laboratuara ABD’nin yardım ettiği iddiası oldu.

Bilim insanları hazırladıkları raporda, salgın’ın adeta zaman ayarlı bomba olduğunu ve önlem alınması gerektiğini vurgulamış. Raporda ayrıca sadece hayvanlardan değil, aynı zamanda laboratuarlardan da yayılabileceği belirtilmiş. Bu tür bilimsel çalışmaların Dünya Sağlık Örgütü’ne sunulup sunulmadığı ise bilinmiyor.

5 YIL DEVAM ETTİ

Cumhuriyetçi Parti’den 1994’ten 2001’e kadar New York belediye başkanlığı yapan Rudy Giuliani twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin 2017’de Çin’in Vuhan kentinde bulunan bir laboratuara 3,7 milyon dolar ödediğini öne sürdü. Guiliani, söz konusu ödemenin eski Başkan Barack Obama döneminde yapıldığını öne sürse de 2014’ten 2019’a kadar devam eden bir süreçten bahsediliyor. Yani söz konusu ödemenin bir kısmı Başkan Donald Trump döneminde yapılmış. Uzun süre Kovid-19’a “Çin virüsü” diye hitap eden Donald Trump, bu iddiasından nedense sonradan vazgeçti. Kendisine sorulan soruda böyle bir bağışın neden yapıldığı sorusuna Trump “Böyle bir iddia var ve biz Obama’nın bu bağışı niye yaptığını araştırıyoruz” dedi.

Aslında kendisinin de bu yardımın yenilenmesini öngören anlaşmayı imzaladığı ortaya çıktı.

İDDİALAR YALANLANIYOR AMA!

Alınan diğer bilgiye göre de adı geçen para direk Vuhan’daki laboratuara gitmemiş, New York’taki kuruluş olan Ecohealth aracılığı ile Çin’deki çeşitli kuruluşlara aktarılmış ve buradan da virüsün dışarıya sızdığı düşünülen laboratuara aktarılmış. 2002 Yılında ortaya çıkan SARS virüsü sonrası yapılan araştırmalarda, bu virüsün yarasa kaynaklı olduğu ama insanlara nasıl bulaştığı konusunda bulgulara ulaşmak için araştırmalara başlanmıştı. Yeni tip Coronavirüs’ün aynı yolla insanlara bulaşma olasılığı hakkında araştırma yapılan yerlerden bir tanesi de Vuhan Üniversitesi bünyesinde çalışan Vuhan viroloji laboratuarı. Virüsün ortaya çıkmasından sonra, virüsün bu kurumdan sızdığı ve insanlara bulaştığı iddia edilmişti. Uzun süre sessizliğini koruyan kurum, Nobel tıp ödüllü Fransız Dr. Luc Montagnier’in bu iddiaya destek vermesi üzerine açıklama yaparak, bu iddianın gerçek olmadığını açıkladı.

BİLİM İNSANLARI UYARMIŞ

Virüsün ortaya çıkmasından sonra Çin’den bir grup bilim insanının aslında yeni tip koronavirüs hakkında uyarı yaptığı da ortaya çıktı. 2007 yılında yayımlanan 27 sayfalık makalede Sars virüsünün ölümcül bir şekilde geri dönebileceği ve bunun koşulları açıklanmış. Bu tip bir virüsün yarasalardan insanlara geçebileceğini, Çin’de var olan egzotik hayvan yeme alışkanlığının buna sebebiyet verebileceği açıkça dile getirilmiş

Editör: TE Bilisim