Her ne kadar kıdemli devlet görevlilerinin Kosova Yolsuzlukla Mücadele Ajansı’ndaki mülk bildirim formlarındaki maaşları yılda 13 bin avronun üzerine çıkarılsa da, beyan edilen taşınmaz mal yüzlerce avro hatta milyonlarca servetten geliyor. Sivil toplumu kuruluşarına göre alınan ve beyan edilen maaş arasındaki tutarsızlık, Kosovalı siyasetçilerin yasadışı yollarıyla zengin oldukları şüphelerini artıyor. “Çohu” (Kalk) sivil toplum kuruluşunun Direktörü Arton Demhasaj, Özgür Avrupa Radyosuna, birçok siyasetçinin ya da devlet görevlisinin zenginliğinin kamu kurumlarından gelen ihalelerden yararlanan işadamlarıyla ilgili olduğundan şüphelendiğini ifade etti.

SİYASETÇİLERİN VARLIKLARI

ŞÜPHELİ Demhasaj, “Bazılarının, çok sayıda ihale nedeniyle doğrudan siyasi partilerle ilgili olan işletmelerin farklı ihale süreçleri veya faydaları ile bağlantılı olabilecek şüpheli varlıkları veya yasadışı varlıkları olabileceğine dair şüphe var. Aksi halde, gelirleriyle mülkü arasındaki tutarsızlığı görürseniz buna anlam veremezsiniz.” diye konuştu. Özgür Avrupa Radyosuna konuşan Etik Şeffaflık ve Bütünlük Merkezi’nin yöneticisi Hasan Preteni bile bu durumu bir paradoks olarak değerlendiriyor. Preteni, bazı kamu görevlilerinin servetinin resmi pozisyonunu kötüye kullanarak kazanıldığından şüphe ettiğini söyledi.

“15 YIL İÇİNDE BU VARLIĞI KİMSE ELDE EDMEZ”

“Yaşam tarzlarına bakın, mal varlıklarına bakın, çocuklarının nasıl yaşadığını ve çocuklarının nerede eğitildiğini görün ve hemen yüksek bir maaşa sahip olduklarını fark edilecek, ancak 10 ila 15 yıl boyunca bu varlığı kimse elde edmez. Yolsuzlukla Mücadele Ajansına beyan edilen varlıklar hakkında konuşabiliriz, ancak kendi adına kayıtlı olmayan varlıklar hakkında konuşamayız. Bu yüzden bu çok büyük bir problem, ancak bunun düzenlenmesi beklenmiyor çünkü siyasetçilerden kimse yanışmıyor ve bu konuyu düzenleme amaçlı siyasetçilerde irade yok.” dedi. Kosova’nın resmi istatistiklere göre, Kosova’da işsizlik oranı yaklaşık yüzde 30 iken, nüfusun yaklaşık yüzde 17,6’sı yoksulluk içinde yaşıyor. Kosova’da asgari ücret 35 yaşın altındaki çalışanlar için 130 euro, 35 yaşın üzerindeki çalışanlar için 170 euro. Özel sektördeki maaşlar ayda 384 euro olmaya devam ediyor. Kamu kurumlarında çalışanların resmi verilere göre ortalama maaşı yaklaşık 500 avroya ulaştı.

Editör: TE Bilisim