Osman Gazi ve Rabia Bala Hatun ne zaman evlendi? Osman Bey ve eşi/eşleri hakkındaki detaylar, Osmanlı tarihini anlatmaya Diriliş Ertuğrul’da kaldığı yerden devam eden Kuruluş Osman hayranları tarafından sıkça araştırılıyor. Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin hayatı hakkındaki bilgiler son zamanlarda sıkça sorgulanıyor. Bu akşam 12. bölümüyle yayınlanması beklenen Kuruluş (Diriliş) Osman dizisinin hayranlarının merak ettiği, Osman Gazi ile Rabia Bala Hatun ne zaman evlendi? Osman Bey’in eşi Rabia Bala Hatun kimdir? sorularına ilişkin bilgiler yazımızda…

Osman Gazi, Rabia Bala Hatun ile ne zaman evlendi?

Osmanlı Hanedanı kurucusu ve beyliğin ilk hükümdarı olan Osman Gazi, 1280-1323 yıllarında Malhun Hatun ile, 1289-1324 yıllarında da Rabia Bala Hatun ile evli kalmıştır. 1250’de Bilecik’in Söğüt ilçesinde dünyaya gelen Osman Gazi, 1 Ağustos 1326 tarihinde Bursa’da vefat etmiştir.

Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı olan Osman Gazi’nin klasik tarihin dışına çıkarsak tek eşi vardı. Fakat birçok tarihçiye göre ise Osman Bey’in iki eşi vardır. İlki Osman Gazi’den sonra tahta geçen Orhan Gazi’nin annesi olan Malhun Hâtûn, Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey’in kızıydı. Osman Gazi’nin ikinci eşi olan Râbi’a Bala Hâtûn ise, Osman Bey’in akıl hocası Şeyh Edebali’nin kızı ve Şehzade Alâaddin’in annesiydi. Fakat Malhun Hâtûn ile Râbi’a Bala Hâtûn’un aynı kişi olduğu da söyleniyor.

Osman Gazi’nin evliliği konusunda kısa malumat

Günümüzde bazı kesimler ısrarla Osman Gazi’nin farklı evlilikler yaptığını belirtmektedir. Peki Rabia Bala Hatun ve Malhun Hatun Osman Bey’in eşi mi? Bu sorunun cevabı Osmanlı’nın kuruluş hikayesinde gizlidir. Osman Bey’in, Şeyh Edebali’nin tekkesinde gecelemesi ve odasının duvarında asılı bulunan Kur’an-ı Kerim’e hürmet ederek orada uzanmaksızın sabaha kadar kıyamda durması üzerine rüyada, Şeyh Edebali’nin göğsünden çıkan bir ayın kendi koynuna girmesi ve orada bir çınara dönüşerek büyümesi ardından tüm dünyayı kaplamasını görmesi, Rüyayı Edebali’nin kızıyla evleneceğini ve onların soyundan güçlü bir devletin kurulacağı şeklinde yorumlamasıdır. Osman Gazi’nin Malhun Hatunla evliliği Aşıkpaşazade’de şöyle geçmektedir: ‘Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: “Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun, ve benüm kızım Malhûn senün helâlin oldı,’ der. Klasik tarihçiler rüya olayının bir efsane/uydurma olduğunu söyleyerek, Osmanlı Devletinin kuruluşundaki manevi dinamikleri yok saymaya çalışmışlardır. Yapılan araştırmada Osman Gazi’nin başka eşinin olup olmadığı konusunun net olmadığını görülmüştür. Fakat Bala Hatun veya Rabia Hatun isimli başka bir eşi de olabilir. Ama bu durum Malhun hatunun Şeyh Edebali’nin kızı Orhan Beyin’de annesi olma gerçeğini değiştirmez. Peki sorun veya onların bu konudaki delilinin kaynağı nedir? Sıkıntı isimlerden kaynaklanıyor. Çünkü bu hanımın ismi kaynaklarda farklı farklı geçmektedir. Yani aslında aynı kişinin isminin kaynaklarda farklı farklı geçmesinden kaynaklanan bir kargaşa yaşanmaktadır.

Osman Bey’in eşi Rabia Bala Hatun kimdir?

Osman Gazi’nin 1289 yılında evlendiği Rabia Bala Hatun, Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında yaşamış bir İslam alimi olan Şeyh Edebali’nin kerimesi ve Şehzade Alaadin’in de annesidir. 1324 yılında vefat eden Rabia Bala Hatun’un kabri, Bilecik’te medfün babası Şeyh Edebali’nin türbesi yakınında, validesiyle yan yana bulunmaktadır.

Rabia Bala Hatun, Osman Bey ile evlendiği 1289 yılından vefatına dek 35 yıl evli kalmıştır.

Editör: TE Bilisim