Ayda on günden az süreyle gündelikçi çalıştıranlar sigorta yaptırdıkları takdirde, iş kazası ve meslek hastalıkları konusunda çalışanlarını güvenceye alırlar. Evde temizlik yaparken camdan düşüp yaralandığında, ütü yaparken eli yandığında, temizlik sırasında kullanılan kimyasal maddelerden kaynaklı bir meslek hastalığı durumunda gündelikçinin tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanır. Çalıştıran kişi de gündelikçinin tedavi masraflarından veya olası bir tazminat talebinden kurtulur.

GÜNLÜK 2.19 TL’YE SİGORTA!

2015 yılında yapılan değişikliler kapsamında gündelikçiler için kolay sigorta hükümleri uygulanıyor. Klasik yöntemle form doldurarak sosyal güvenlik merkezleri üzerinden sigorta yaptırılabileceği gibi, e-devlet üzerinden veya SMS ile sigorta yaptırmak da mümkün. E-devlet üzerinden sigorta yaptırıldığında primin her defasında bankadan yatırılması gerekiyor. SMS ile sigorta yaptırıldığında ise prim tutarı, telefon faturasına eklenerek tahsil ediliyor. Bunun için sadece telefon hattının mobil ödemeye açık olması gerekiyor. Günlük sigorta primi 2019 yılı için 2.19 TL tutarında.

GÜNDELİKÇİ SİGORTASI NASIL YAPILIR?

Gündelikçi çalıştıranların öncelikle işveren kayıt işlemi yapması gerekiyor. Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510’a SMS atılıyor. Onay SMS’i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor. Örneğin 14 Aralık’ta çalıştıracaksanız, kimlik numarasından sonra boşluk bırakıp “16” yazmanız yeterli. İki adımda işlem tamamlanıyor. Ayda dört gün çalıştırılan bir gündelikçinin primi her defasında ayrı ödeniyor. Ancak, ilk seferden sonra tekrar işveren kaydına gerek bulunmuyor. Sadece çalıştırılacak kişinin TC kimlik numarası ve çalıştırılacak tarihin girilmesi yeterli.

Editör: TE Bilisim