Sümeyye Aksu / Ankara / Özel Haber

2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyada hızla yayılan Koronavirüs (Kovid-19) salgını için tüm ülkeler teyakkuz haline geçmiş olup, ülkelerin ana gündemi haline geldi. ADAMOR Araştırma Merkezi, koronavirüs salgınının toplumdaki etkilerine ilişkin bir araştırma yayınladı. ADAMOR’ın, Kovid-19 pandemisiyle ilgili yaptığı geniş kapsamlı araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 44’ünün Kovid-19’u nereden yakalandığını bilmezken, araştırmaya katılanların yüzde 33’ünün ailesinden en az 1 kişinin hayatının kaybettiği belirlendi. Kovid-19’a yakalananların yüzde 41 kendisini dışlanmış hissettiği tespit edilen araştırmada, Kovid-19’a yakalananların yüzde 13’ü test sonucunu gizlediği belirtildi.

VATANDAŞ VİRÜSÜN NEREDEN BULAŞTIĞINI BİLMİYOR

Türkiye’de 75 ilde ikamet eden 1.210 kişiyle gerçekleştirilen araştırma, Aralık ayında tamamlandı. Araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 56,7’si virüs testi yaptırdıklarını, yüzde 43,3’ü ise test yaptırmadıklarını belirtti. Test yaptırıp test sonucu negatif çıkanların oranı yüzde 25,3 iken test sonucu pozitif çıkanların oranı da yüzde 31,4 olarak tespit edildi. Araştırmada, kovid-19 test sonucu pozitif çıkan katılımcıların yüzde 44,3’ü virüsün nereden bulaştığı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtirken, virüsün evde birlikte yaşadığı kişiden veya kişilerden geçtiğini düşünenlerin oranı yüzde 23,5 ile en fazla verilen yanıt olarak dikkat çekti.

VATANDAŞLARIN YÜZDE 13’Ü TEST SONUCUNU GİZLEDİ

ADAMOR araştırmasının önemli sorularından biri de, pozitif çıkmış kişilere, “tanı konduğunda çevrenizle paylaştınız mı” oldu. Yüzde 86 oranında katılımcılar evet derken, yüzde 13,7’lik bir grup ise pozitif olduğunu paylaşmadığını ifade etti. Bununla birlikte kovid-19 tanısı konan insanların yüzde 41’i, özellikle karantina sürecinde kendisini toplumdan dışlanmış hissederken, yüzde 58,4’ü kendilerini toplum tarafından dışlanmış hissetmediklerini söyledi.

EN AZ 1 KİŞİ KOVİD-19’DAN VEFAT ETTİ

Ankete katılanların üçte biri yani yüzde 33’ü ailelerinden ya da yakın çevrelerinden en az bir kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini, katılımcıların yüzde 66,7’si ailelerinden ya da yakın çevrelerinden Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden biri olmadığını aktardı.

SAĞLIK PERSONELİNİN KONTROL ORANLARI

Araştırmada, kendisine veya ailelerinden birine Covid-19 tanısı konulan katılımcıların yüzde 31’i sağlık personelinin 1 kez evlerine gelerek kontrolleri sağladığını, yüzde 14,3’ü sağlık personelinin birden fazla kez evlerine gelerek kontrolleri sağladığını belirtti. Sağlık personelinin eve gelmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 54,7 olarak tespit edildi.

Editör: TE Bilisim