Bu akşam ATV ekranlarında Kuruluş Osman fırtınası yaşanacak. Tarihi dizi sadece Türkiye’de değil bütün dünyada ilgiyle takip ediliyor. Dizinin karakteri zaman zaman merak konusu olurken özellikle Ertuğrul Gazi'nin 3 oğlundan birisi olan Savcı Bey’in hayatı sıkça araştırılıyor. Peki, Kuruluş Osman Savcı Bey kimdir, ne zaman öldü? Osman Bey ile Savcı Bey düşman mıydı? İşte Savcı Bey’in tarihteki yeri…

KURULUŞ OSMAN SAVCI BEY KİMDİR, NE ZAMAN ÖLDÜ?

Osman Bey'in ağabeyi olan Savcı Bey, Oğuzların Bozok kolunun Kayı Boyu’na mensup olup Ertuğrul Gazi’nin üç oğlundan en büyüğüdür. Savcı Bey’in doğum yeri ve tarihi hakkında tarihi kaynaklarda kesin bir bilgi yok ancak, Savcı Bey'in 1287 yılında Domaniç Akmeşhed-Alçay'da vefat ettiği bilinmektedir.

Savcı Bey devrin silahlarını ustalıkla kullanmasını, ata binmeyi ve savaş taktiklerini iyi biliyordu. Babası Ertuğrul Gazi’nin vefatına kadar küçük kardeşi Osman Gazi ile birlikte Kayı Boyu’nun idaresinde, işlerinde yardımcı oldu. Babasının vefatıyla küçük kardeşi Osman Gazi ile birlikte Kayı Boyu’na altı sene idarecilik yaptı.

1287 yılında Bizans kuvvetleri ile yapılan Domaniç İkizce Savaşı'nda şehit olmuştur. Mezarı Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Karaköy'de Akmeşhed mevkiindedir. Her yıl ağustosun son pazarı Karaköy’de geleneksel olarak Saru Batu Savcı Bey’i anma törenleri düzenlenmektedir.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1595939571092-0"); });

OSMAN BEY İLE SAVCI BEY DÜŞMAN MIYDI?

Alp başlığını alan Savcı Bey, kardeşi Osman Bey'i otağına çağırdı. Osman Bey ile ağabeyi Savcı Bey arasındaki konuşmanın sonunda kavga çıktı. İki kardeşin kavgası ahalinin görmesiyle tatlıya bağlandı.

Bana kurulan tuzağın ardında Nikola yoktur. Niyeti halistir demem lakin Yavlak Aslan'ın yaveri Kuzgun'un ardından başkaları vardır." Osman Bey'in sözleri üzerine Savcı Bey, "Bunları neden bana söylersin" ifadeleriyle karşı çıkar.

İki kardeş arasında sert konuşma: Savcı Bey kardeşi Osman'a Bey'e "Artık obaya biz geldik. Ne sen geçen yıl ki dik başlılığında olacaksın, ne de biz düşmanın üzerimize oyun kurmasına izin vereceğiz." dedi.

Osman Bey ise ağabeyine "Geçen seneki mücadelem olmasa bugün bu otağda konuşmuyorduk" ifadeleriyle cevap verdi.

Osman Bey'in "Babamın makamına kendini çok alıştırmışsın, posta sana çok alışmış" ifadelerine Savcı Bey, "Sakın beni itham etme, postta gözümüz yok" karşılığını verdi.

Editör: TE Bilisim