2021 yılı itibariyle verilmekte olan doğum yardımı tutarı, çocuk sayısına göre değişkenlik göstermekle birlikte birinci çocuk için 300 TL olarak belirlenmektedir. Doğum yardımı alacak olan vatandaşların ikinci çocuğu için 400 ve diğer çocuklar için 600 TL ödenek aldıkları bilinmektedir.

Doğum yardımı başvurusu yapılabilmesi için belirli şartlar bulunmakla beraber, bebeğin sağ olarak dünyaya gelmiş olması da kriter olarak belirlenmektedir. Bunun dışında doğum yapan anne ve çocuğu olan babalar için doğum yardımları kapsamında farklı ödenekler de sunulabilmektedir.

Doğum Yardım Başvuru Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusu, E-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından çocuğun doğum bilgileri E-devlet sistemine düştükten sonra www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden yardım başvuruları da alınmaktadır.

Doğum yardım başvuru için SGK bünyesinde çalışmakta olan anne ya da baba adayının doğu parası talep ettiğine dair dilekçeyi de işverenlere teslim etmeleri gerekmektedir. Bu dilekçe sisteme işlendikten sonra ödemeler otomatik olarak yapılabilmektedir.

Doğum Yardım Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Doğum yardım parası almak için gerekli şartlar, resmi kurumlar tarafından belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

Bebeğin doğum esnasında ölmemiş olması gerekmektedir. Doğum durumunun resmi bir sağlık kuruluşu tarafından belgelenmesi gerekmektedir. Anne veya baba adayından başvuru yapan kişinin Türkiye vatandaşı olması gerekmektedir. Doğum yardımı alacak olan kişinin Sosyal Sigortalar Kurumu bünyesinde aktif olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Doğum yapan kadının SGK bünyesinde çalışmaması durumunda ise babanın başvuru hakkı bulunmaktadır.

Doğum yardımı almak için başvuru yapan kişilerin çocuk sayısıyla birlikte kendi maaş durumu üzerinden de farklı tutarlarla destek aldığı bilinmektedir. Brüt ücretler üzerinden belirlenen maaşlar, yıllara göre de farklılaşabilmektedir.

Doğum Yardımı Sorgulama İşlemleri

Doğum yardımı sorgulaması, E-devlet üzerinden T.C kimlik numarası ile yapılabilmekte olan bir işlemdir. E-devlet sistemine giriş yapılmasının ardından daha önce kullanmayanlar için şifre temini gerekli olmaktadır.

E-devlet şifrelerinin PTT şubelerinden alınması mümkündür. Düşük bir ücret karşılığında alınan şifre ile E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra, arama sekmesine doğum yardımı yapılarak sorgulama sonucu öğrenilebilmektedir.

Doğum yardımı sorgulama işlemleri yalnızca başvuru yapmış olan kişiler için sonuç vermektedir. Başvurusunu ya da evraklarını tamamlamayanların yapmış oldukları aramalar sonuç vermemektedir.

E-devlet sistemlerinde resmi olan pek çok işlem yapılabileceği için güvenlik oldukça önemlidir. Bu nedenle E-devlet şifrelerinin kullanıcı dışında kimseyle paylaşılmaması önemli bir ibare olarak yer almaktadır.

Doğum yardımı sorgulamaları internet üzerinden yapılmaması durumunda SGK birimlerine doğrudan gidilerek de öğrenilebilmektedir. Ya da olumsuz sonuçlanan durumlar için itiraz hakkı da mümkün olmaktadır.

Doğum Yardım Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Doğum yardım dilekçesi hazırlama, doğum belgesi ile birlikte verileceği için aynı bilgileri içermesi gerekmektedir. Doğum belgesi içerisinde yazan bilgilerin doğruluğu teyit edildikten sonra dilekçe hazırlanabilmektedir.

Doğum yardım dilekçesi içerisinde öncelikle kurumun ismi yer almalıdır. Sonrasında başvuru yapan kişinin T.C kimlik numarası ile doğum belgesinin numarasının da yazılması gerekli bilgiler içerisinde yer almaktadır.

Birden fazla çocuğu olanlar için doğum yardım dilekçesi içerisinde mutlaka diğer çocukların ve annenin da kişisel bilgilerinin yer alması gerekmektedir. T.C kimlik numarası ile tam isim soy isim yazılması yeterli olmaktadır.

Dilekçe yazımında dil ve anlatıma dikkat edilmesi, kurumun dilekçe onayı vermesi açısından önemlidir. Temiz bir kağıda düzenli olarak yazılan dilekçelerin kabul edilmesinin ardından herhangi bir resmi engel olmaması halinde doğum yardımı ödeneği hesaplara yatırılmaktadır.

Editör: TE Bilisim