Diriliş Postası Muhabiri Ceyhun Aşirov

Rusya’nın açıklamaları ve Tovuz savaşından sonra da Ermenistan’a yüzlerce ton silah sevkiyatı yapması gösteriyor ki; Rusya ve Ermenistan, Azerbaycan’ın Gürcistan sınır hattında olan bölgelerini almak istiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu-Batı Araştırmalar Merkezi Başkanı Arastun Oruçlu: ’’Bugün Azerbaycan ile Türkiye arasında stratejik askeri işbirliği hayatı önem taşıyor, Hatta bu birlik hiç olmadığı kadar bugün önemlidir. Çünkü Azerbaycan’a karşı büyük savaş hazırlanıyor’’ dedi.

Rusya’nın son zamanlarda Ermenistan’a yığdığı askeri yığınağa ve Yakın Doğu’ya çıkma planına vurgu yapan Oruçlu, “Rusya bu silahları Hazar denizi üzerinden tarafsız bölgeleri kullanarak yapıyor, Rusya Gedebey-Gazah ve bu alandaki Tovuz bölgesini alarak Türkiye ile Azerbaycan’ın kara bağlantısını kesmek istiyor. Çünkü bugün Türkiye İran veya Hazar üzerinden Azerbaycan’a giriş yapması mümkün değil buna ne Moskov’a nede Tahran izin verir, Türkiye’nin Azerbaycan’a ulaşacağı tek alan Gürcistan ve Tovuz-Gedebey-Gazah hattıdır. Rusya da bu hattı alarak  Türkiye’nin Azerbaycan’a olan bağlantısını koparmak istiyor’’ dedi.

Hafta Başı Rusya Savunma Bakanı Şoygu’nun Bakü ziyaretine de değinen Oruçlu, söz konusu ziyaretin esas sebebini TSK’nın bölgeye gelmesi ve yapılan geniş çaplı askeri tatbikatlar olduğunu vurguladı ve Azerbaycan ile Türkiye arasında stratejik askeri işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu hatırlattı.

Türk askerinin bölgede kalmasının gerekli olduğunu ifade eden Arastun Oruçlu, “Bizim şuan Rusya ve Ermenistan’ın stratejik bölgelerimizi işgal etme planına karşı koyacak gücümüz yok, dolayısıyla Azerbaycan ile Türkiye arasında stratejik askeri işbirliği hayatı önem taşımaktadır. Türk askerlerinin bir kısmı şuan Azerbaycan’da, başta Milli Meclisi karar olmalı ve Türk askerinin bölgede kalmasının hukuku alt yapısı hazırlanmalıdır” diye konuştu.

Ayrıca Hatırlatmak gerekiyor ki, Bakü Tiflis- Kars Demiryolu, Bakü Tiflis karayolu, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı ile Hazar’ın Şahdeniz sahasındaki doğalgazı Türkiye’ye kanalıyla Avrupa’ya ulaştıran Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), Ermeni ordusunun saldırdığı Tovuz’dan geçiyor.

Editör: TE Bilisim