Arefe günü ibadetleri neler, hangi dualar okunur, yapılacak ibadetler ve okunacak sureler neler gibi sorular bugün internette en çok aranan konuların başında geliyor. On bir ayın sultânı Ramazan-ı Şerif’i koronavirüs nedeniyle mahzun geçiren Müslümanlar, Ramazan Bayramı ibadetlerini de yine salgın tedbirleri nedeniyle evlerinde eda edecek. Bayram öncesi Arefe günü 1000 İhlas okunması Rasûlullâh Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem’in tavsiyesi olması nedeniyle okumak isteyen vatandaşlar, konu hakkında detayları araştırıyor. Arife gününün önemi ve yapılacak ibadetler hakkında Peygamebirimizin (s.a.v.) tavsiyeleri, müjdeleri ile ilgili detaylara yazımızda yer vereceğiz. Peki, Arefe günü ibadetleri neler? Arefe günü 1000 İhlas ne zaman okunur? Ramazan’ın son günü 1000 İhlas okumanın fazileti nedir? hakkında merak edilen bilgiler haber detayında.

Arefe günü ibadetleri neler? Arefe günü 1000 İhlas ne zaman okunur? Ramazan’ın son günü 1000 İhlas okumanın fazileti nedir?

Ramazan-ı Şerif’in son günü yani Ramazan Bayramı’nın bir önceki günü Arefe günüdür. Bugünün fazileti hakkında Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’in birçok müjdesi mevcuttur. Peygamberimizin (s.a.v.) bugünün önemine dair Hadis-i Şeriflerinden bazıları şöyle;

Ramazan Bayramı gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan Bayramı ibadetleri neler?

Güncel

Habere Git

-‘Arefe Günü’ne hürmet ediniz! Çünkü Arefe, Allâhü Teâlâ’nın kıymet verdiği gündür!’

-‘Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.’ [Müslim]

-‘Şeytan, Arefe gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.’ [İ. Malik]

Allâhu Teâlâ bugünde kulları üzerine rahmetini yağdırır ve bugünün her saatinde Ramazan-ı Şerif boyunca Afv-ı İlâhî’ye mazhar olanların tamamının sayısınca kulunu afvıyla mükafatlandırır. Bugünde Rabbinden niyazda bulunanların duaları, tevbe ve istiğfârları kabûl olunur. Böyle bereketli bir günün manevi mükâfâtlarından istifâde etmek için, farzları yapmakla beraber, tavsiye edilen hususi dua ve ibadetleri yerine getirmekte fayda vardır.

Arefe günü 1000 İhlâs-ı Şerîf okumak

İhlâs-ı şerif suresinin hatim adedi 1000’dir. 1000 İhlâs suresi okunacağı zaman mutlaka her birinde besmele çekilmelidir. Ayrıca başında ve sonunda Miftâhü’l-Kur’âni’l-Kerîm (Kur’ân-ı Kerîm’in anahtarı) olan Fâtiha-i Şerîfe okunmalıdır.

1000 İhlâs-ı Şerif her zaman okunabilmekle beraber özellikle mübârek gün ve gecelerde okumanın fazileti büyüktür.

1 tane İhlâs-ı Şerîf okumak, Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birini okumak gibidir.

Hadîs-i Şerîf’te Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz, ‘Arefe günü, [Besmele ile] bin kere İhlâs okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur.’ [Ebu-ş-Şeyh] müjdesini vermişlerdir.

Arefe günü 1000 İhlâs-ı Şerîf ne zaman okunur?

Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz, Arefe günü 1000 İhlâs okunması hakkında en faziletli zamanına da işaret ederek me’âlen, ‘Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa, Allâhu Teâlâ, ona ne isterse verir.‘ buyurmaktadır. Hadis-i şerif’e itibarla okunabilecek en faziletli vakit öğle ile akşam ezanı arasıdır. Akşam ezanından itibaren ise Bayram gününe girilmiş olur. Mümkünse akşama yakın bitirmekte de fayda vardır.

Kuşluk namazı nedir ve nasıl kılınır? Kuşluk (Duha) namazı kaç rekat, fazileti nedir?

Güncel

Habere Git

İhlâs-ı Şerîf’in okunuşu

Bismillâhirrahmânirrahîm; ”Kul hüvallâhü Ehad / Allâhü’s-Samed / Lem yelid ve lem yûled / Ve lem yekün-lehû küfüven Ehad.”

İhlâs Suresi Anlamı; 

1- (Rasûlüm!) De ki: O Allâh birdir.

2- Allâh, Samed (her şey O’na muhtaç, O kimseye muhtaç değil)’dir.

3- O doğurmamıştır ve doğurulmamıştır.

4- Ve hiçbir şey O’nun dengi değildir.

İhlas Suresi Arapça

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ ﴿١﴾ اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَدٌ ﴿

Arefe günü kılınacak namaz

Arefe günü öğle namazından sonra 2 rekat Tevbe namazı kılınabilir. Namaza, ‘Yâ Rabbi niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîf’in için Tevbe namazı kılmaya!’ diye niyet edilir. Namazın kılınış şekli aynen öğle ve yatsı namazlarının son sünneti gibidir. Birinci rekatta zamm-ı Sure olarak Kâfirûn Suresi, ikinci rekatta ise İhlâs-ı Şerîf okunabilir.

Arefe günü bu namazı kılan veya kılamayan herkes çokça tevbe-i istiğfâr okumalıdır.

Arefe günü duası

Allâhümmec’al fî-kalbî Nûran ve fî-besarî Nûran‘ / Allâh’ım! Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allâh’ım! Göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim Arefe gününde bu duayı okursa büyük mükâfatlara nail olur. Diğer zamanlarda da okunabilir.

Tevbe-i İstiğfâr; Estağfirullâhe’l-Azîym ve etûbü ileyk / Azîm olan Allâh’tan mağfiretimi talep ederim, Yâ Rabbi Sana tevbe ederim (günâhımı iğtirâf eder ve acziyyetimiz beyân ile afvımı niyâz ederim.)

Salevât-ı Şerîfe; Ümmet-i Muhammed’in (s.a.v.) her zaman okuması, hiçbir zaman unutmaması gereken başlıca dua; Salevât-ı Şerîfe… ‘Allâhümme Salli Alâ Seyyidinâ Muhammedin ve Alâ âli Seyyidinâ Muhammed’ / Yâ Rabbi! Efendimiz Muhammed ve onun âline (neslinden gelen ve onun izinden gidenlere) Rahmet eyle…

Editör: TE Bilisim