Zencefilin faydaları vücudun pek çok organ ve sistemi için saymakla bitmez. Kimileri tarafından oldukça çok sevilen ve yiyeceklerden içeceklere pek çok alanda yararlanılan zencefil, kimilerine göre de tadı ve görüntüsü dolayısıyla tercih edilirlikte uzaktır. Ancak zencefilin oldukça yararlı ve doğal bir şifa kaynağı olduğu da bir gerçektir.

Sonbaharda dökülen yapraklarının ardından köklerinden ayrılarak çıkarılan zencefiller, öncelikle dış kabuğu soyulur ve 1 gece suda bekletilir. Daha sonrasında ise kurutulur ve kullanıma elverişli hale getirilir. Bu aşamada bir bütün halinde ya da toz şeklinde kullanılması tamamen kişinin tercihine bırakılmıştır.

Zencefil tüketilirken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Özellikle keskin bir koku ve tada sahip olmasından dolayı mide bulantısı ile kan sulandırma gibi olaylara sebebiyet verme riski bulunduğundan önerilen kullanım dozu yetişkinlerde 1 ya da 2 gram, çocuklarda ise bu dozun üçte biri kadardır. Aynı amanda kan sulandırma özelliğine sahip olan bir besin olduğu için cerrahi operasyonlardan önce tüketilmemesi ve kan sulandırıcılarla beraber alınmaması da önemlidir.

Zencefilin faydasının görüldüğü alanlar şunlardır:

Sindirim sistemi Kalp ve damar sistemi Solunum yolları Enfeksiyonlar Kanser Ağrılar Cilt

Zencefil ve Sindirim Sistemi

Zencefilin sindirdim sistemine faydaları şu şekilde özetlenebilir:

Mide şişkinliklerini alır. Hazımsızlığa yardımcı olur. Bağırsaklardaki gazı alır ve ishali önler. Mide ağrılarına iyi gelir. Hamilelik, kemoterapi ya da araba tutmazdı gibi olaylardan kaynaklanan mide bulantılarını hafifletir. Vücudu toksinlerden arındır. Reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. Bağırsaklardaki düz kasların gevşemesini sağladığından kabızlık oluşumunun da önüne geçer.

Zencefil ile Enfeksiyonların Giderilmesi

Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları için balla karıştırılarak tüketilmesi önerilen ve doğal bir ilaç olarak görülen zencefil, bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine de sahip olduğundan yalnızca kişinin hasta olduğu sürede değil, düzenli şekilde belli periyotlarla tüketilmelidir.

Zencefilin enfeksiyonlara yararları arasında en çok bilinen bir diğer enfeksiyon ise mantardır. Ayrıca antiseptik bir etkiye sahip olduğu için de gıda zehirlenmeleri ile mide ve bağırsak enfeksiyonlarına da oldukça etkilidir.

Cilt için Zencefil Kullanımı

Cilt, vücudun giysisidir. Dolayısıyla bu giysinin ne kadar sağlıklı ve iyi göründüğü de oldukça önemlidir. Bu hususta zencefil, içeriğinde bulunan vitaminler, gingerol ve yağ asitleri sayesinde cildin sağlıklı bir görünüme sahip olmasına büyük katkı sağlamaktadır.

Zencefilin cilde faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Zencefil antiseptiktir. Dolayısıyla cildin derinlemesine temizlenmesiyle siyah nokta ve sivilce gibi oluşumların meydana gelmesini önler. İçeriğindeki yağ asitleri ile cildin nemli kalmasını sağlar. Gingerolün de bir yansıması olarak yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Cildin elastikiyetini arttırarak kırışıklık oluşumunun önüne geçer. At kılı bir fırça ile düzenli kullanımının sağlanması halinde selülit oluşumunu engeller. Leke oluşumunun önüne geçer ve tedavisinde de kullanılır. Saç dökülmelerini azaltır. Ciltteki bakterileri temizleyerek akne gibi iltihaplar oluşmasını önler. Cildin çok daha parlak, diri ve canlı görünmesine yardımcı olur.

Zencefil ile Kanserli Yaşam

Yapılan pek çok araştırma sonucunda zencefilin yağ halinde kullanılması durumunda 1 ya da 2 damla ve toz şeklinde kullanılması halindeyse 1000 miligramı geçmemesi şartıyla özellikle kolon kanseri ve yumurtalık kanserine iyi geldiği tespit edilmiştir. Ancak elbette ki her hasta özelinde durumun değişkenlik göstermesi mümkün olduğu için kişiler, bu ürünü kullanmadan önce doktorlarına bizzat danışmalı ve onların önerilerine uymalıdır.

Kanser tedavisi oldukça meşakatli ve zorlu bir süreçtir. Kişinin bu sürede dışarıdan başka bir mikrop almaması ve bağışıklığını kuvvetli tutması da dolayısıyla oldukça önemlidir. Bunun yanında tedavi süresince ortaya çıkabilecek çeşitli ağrılarla da sıklıkla karşılaşılmaktadır. İşte zencefilin kanserli hastalar için önemi bu gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Çünkü zengin içeriği ile hem ağrıların azalmasına hem de bağışıklığı güçlendirerek enfeksiyonlarla savaşmaya destek olmaktadır.

Bunun yanında ağrı kesici özelliği sayesinde zencefilin regl ağrıları, eklem ağrıları ve osteoartritte de etkili olduğu saptanmıştır.

Editör: TE Bilisim