Avrupa Birliği (AB) Konseyi’nden yapılan açıklamada, Belarus’taki gelişmelere ilişkin karar alındığı belirtildi.

Meşruiyeti tanınmadı

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerin özgür ve adil olmadığına yönelik AB’nin önceki açıklamalarının tekrarlandığı açıklamada, Lukaşenko’nun meşruiyetinin AB tarafından tanınmadığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Belarus halkının dış müdahale olmadan yeni bir seçimle demokratik haklarını kullanması istenerek, Belarus yönetiminden 40 kişiye seçimlere hile karıştırıldığı, muhalefete baskı ve şiddet uygulandığı gerekçesiyle yaptırım uygulandığı belirtildi.

Üst düzey yöneticiler ve kuruluşlara da yaptırım tehdidi

Açıklamada, “Belarus’taki durum iyiye gitmezse AB’nin Aleksandr Lukaşenko dahil üst düzey yöneticilere ve kuruluşlara daha fazla kısıtlayıcı tedbir uygulamaya hazır olduğu” vurgulandı.

İçişleri Bakanı listeye alınmıştı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Lüksemburg’da bu sabah başlayan AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, yaptırım listesini genişleterek Lukaşenko’yu dahil etme önerisinde bulunacağını açıklamıştı.

AB, 2 Ekim’de Belarus İçişleri Bakanı Yuri Karayev’in aralarında bulunduğu 40 yöneticiye seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeren yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Seçim sonucu kaos başlatmıştı

AB, Belarus’ta yapılan ve Aleksandr Lukaşenko’nun kazandığı açıklanan seçimin sonucunu tanımıyor. Birlik, seçimlerin ardından başlayan protestolarda halka şiddet uygulandığını, muhalefetin baskı altına alındığını belirterek, gözaltına alınanların ve siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, yönetimin muhalefetle ulusal diyalog başlatmasını istiyor.

Editör: TE Bilisim