Diriliş Postası Gazetesi Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Türkiye’nin doğal gaz rezervi bularak yeni bir çağa geçileceğini duyurması, uluslararası basında büyük yankı uyandırdı. Avrupa ve Amerika medyası, Karadeniz’de Türk kıta sahanlığı içerisinde keşfedilen doğal gaz rezervlerinin önemine ve 320 milyar metreküplük miktarın sadece bir başlangıç olacağına atıfta bulunurken, bu gelişmeleri en başından beri endişeyle takip eden Yunanistan ve Güney Kıbrıs çok başka bir yol izledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma günü açıkladığı müjdeyi en başından beri küçümseyen bir tavır izlenirken, Yunan Ethnos gazetesinin Türkiye muhabiri Maria Zaharaki kaynaklı haberde, keşfedilen rezervin “abartıldığı kadar büyük olmadığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülke ekonomisinin çağ atlayacağı yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığı” öne sürüldü.

YATIRIM YAPILAMAZ HALE GELMİŞ

“Doğal gaz miktarı küçük boyutlarda” propagandası için kullanılan bir diğer gelişme de uluslararası finans kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak açıklayıp görünümünü de durağandan negatife çekmesi oldu. Ethnos gazetesi bu haberi coşkulu bir söylemle paylaştı ve “Erdoğan’ın çağ atlatmak istediği Türkiye, yatırıma uygunluk anlamında Ermenistan, Brezilya ve Ürdün’ün gerisine düştü” ifadeleri kullanıldı. Diğer haber kanalları SKAİ, Alpha, Mega ve Open TV de aynı küçümseyici tavrı benimseyerek Türkiye’nin ekonomisinin doğal gaz rezervi keşfiyle kurtulabilecek seviyenin çok altında olduğunu iddia etti.

ARTAN CARİ AÇIĞA SANSÜR ÇEKİLDİ

Yunan ekonomisinin cari açığının Temmuz 2019 ile Haziran 2020 dönemi arasında 26 milyar Euro seviyesinden 66 milyar Euro’ya yükselmesine değinilmedi. Ana gelir kapısı olan turizmin pandemi nedeniyle çok büyük darbe yediği ülkede, cari açığın 2020 yılı sonunda 80 milyar Euro seviyesine ulaşması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim