Diriliş Postası Genel Yayın Yönetmeni Erem Şentürk

“Türkiye otomobil üretmez” diyenlere inat 17 yıllık bir azim ve çabanın ürünü olan Türkiye’nin Otomobili’nin ön gösterimi Gebze Bilişim Vadisi’nde yapıldı ve yerli otomobilin ilk ön siparişini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.

Aynı zamanda yerli otomobillerin tanıtımını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizin bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini biliyorum. Satışa sunulacağı 2022 öncesinde ön satış süreci başlatılabilir” dedi.

Türkiye’nin yerli ve milli otomobil arayışının yeni değil 60 yıllık bir hayal olduğunu hatırlatan Erdoğan “Yerli otomobilin hem teknolojik olarak üretilemeyeceğini, hem de yeterli pazarı olmadığını söyleyenler, birkaç yıl sonra Batılı firmaların ülkemizde kurdukları otomobil fabrikalarını alkışlayarak karşılamışlardır. Hâlbuki tam da otomobil piyasasının canlanmaya başladığı bir dönemde bu teşebbüs başarıyla hayata geçirilebilseydi, bugün Türkiye bambaşka bir yerde olurdu” ifadelerini kullandı. “Devrim otomobilinin benzini olmadığı için yolda kalmasını, projeyi boğma kampanyasına çevirenler, emin olun, Türkiye’nin Otomobili için de aynı şeyi yapmaya çalışacaklardır” diyen Erdoğan “Ama bu kez izin vermeyeceğiz. Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar, ama şimdi yaptığımız ‘devrin otomobilinin’ önünü, inşallah kesemeyecekler. İnşallah farklı kurumlarımız nezdinde başlattığımız projelerimiz sonuçlandığında, birkaç yıl içinde her türlü ihtiyacımızı karşılayacak şekilde, motor meselesini de kökten çözmüş olacağız. Kaybettiğimiz 65 yılın hesabını sormayı da milletimize bırakıyoruz” sözleriyle net mesaj verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze’de “Bilişim Vadisi”nin resmi açılış töreni ile yerli otomobilin tanıtılacağı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması” programına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, program sonrasında yerli otomobili kullandı. ( Cumhurbaşkanlığı / Murat Çetinmühürdar – Anadolu Ajansı )

Devrim suikasta uğramıştı

Türkiye’nin, 29 Ekim 1961 yılında “Devrim” arabasıyla başardığı “yerli otomobil üretme” hedefinin üzerinden 58 yıl geçti. Ordunun cadde binek ihtiyacını karşılayacak otomobil tipinin geliştirilmesi amacıyla tasarlanan ilk yerli Türk otomobili “Devrim”den 4 adet üretilmişti. Türkiye’de otomobil ve motor üretilemeyeceği yönündeki algıya ve değerlendirmelere karşın 29 Ekim 1961 sabahı Türkiye’de yapılan bir otomobil, Türk mühendisler tarafından geliştirilen kendi motorunun gücüyle TBMM’ye getirilerek Türkiye Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’i Anıtkabir’e götürmüş ve Hipodrom’daki resmi geçide katılmıştı. Ancak otomobilin “yetersiz benzin konulması” nedeniyle yolda kalması, Devrim’le ilgili olumsuz propaganda yapanların da seslerinin yükselmesine neden olmuş ve proje “otomobil yolda kaldı” gerekçesiyle rafa kalkmıştı.

“ÖNÜNÜ KESEMEYECEKLER”

“Devrim otomobilinin benzini olmadığı için yolda kalmasını, projeyi boğma kampanyasına çevirenler, emin olun, Türkiye’nin Otomobili için de aynı şeyi yapmaya çalışacaklardır” diyen Erdoğan “Ama bu kez izin vermeyeceğiz. Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar, ama şimdi yaptığımız “devrin otomobilinin” önünü, inşallah kesemeyecekler” sözleriyle net mesaj verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze’de “Bilişim Vadisi”nin resmi açılış töreni ile yerli otomobilin tanıtılacağı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması” programına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, program sonrasında yerli otomobili kullandı. ( Cumhurbaşkanlığı / Murat Çetinmühürdar – Anadolu Ajansı )

BİLİŞİM VADİSİ HİZMETE GİRDİ

Osmangazi köprüsü, havalimanları ve daha bir çok mega projeye dikkati çeken Erdoğan, Gebze’de inşa edilen Bilişim Vadisiyle ilgili ise “Yaptığımız yatırımlarla güçlü bir bilim ve teknoloji iklimi tesis ettik. Bugün, 207 üniversitemiz, 1.572 Ar-Ge ve Tasarım merkezimiz, 85 Teknoloji Geliştirme Bölgemiz, bu altyapı etrafında çalışan 112 bin araştırmacımız var. Bilişim Vadimiz ile işte bu sisteme yeni ve çok güçlü bir aktörü daha dâhil ediyoruz. Böylece, dünyadaki başarılı örneklerden bir benzerini ülkemizde kurmuş oluyoruz. Burası Milli Teknoloji Hamlemizi ulusal ve uluslararası düzeyde temsil edecek bir yerdir. Bilişim Vadisi, 3 milyon metrekarenin üzerinde bir alanda kurulan yaklaşık 200 bin metrekare kapalı bölümüyle, ülkemizin en büyük teknoloji geliştirme bölgesidir” ifadelerini kullandı.

Yerli otomobilin üstün özellikleri

Türkiye’nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek. Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek. Euro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Araç menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki “Bilişim Vadisi”nde düzenlenen “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması” programında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yerli otomobil tanıtıldı. Törende Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank (sağ 4) da yer aldı. ( Cumhurbaşkanlığı / Murat Çetinmühürdar – Anadolu Ajansı )

YATIRIMCILARA ÇAĞRI

Türkiye’nin ürettiği yüksek teknolojili savunma sanayi ürünleri sayesinde, güçlü ve rakipsiz bir küresel oyuncu olma yönünde ilerlediğine dikkati çeken Erdoğan “Milli SİHA, milli İHA, milli helikopter, gemi, tüfek, eğitim uçağı, elektro-optik sistem, mühimmat gibi ürünler, Türk mühendisliğinin geldiği seviyeyi ve kabiliyetlerimizi göstermesi bakımından da son derece önemlidir. Şimdi artık sıra, bu ürünleri sivil teknolojilere uyarlayarak, daha geniş bir alana damga vurmaya gelmiştir. Bunun için tüm sektör temsilcilerimizin, üreticilerimizin, yatırımcılarımızın, tıpkı buradaki babayiğitlerimizin yaptığı gibi, ellerini taşın altına koyması gerekiyor” sözleriyle yatırımcılara çağrı yaptı.

ERBAKAN HOCA UNUTULMADI

“Gümüş Motor teşebbüsünden 65 yıl sonra hâlâ motorumuzu kendimiz üretemiyor olmanın sancılarını çekiyoruz” cümlesiyle sözü Erbakan Hoca’ya getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu vesileyle, ülkemizin ilk motor fabrikası teşebbüsünü başlatan, sanayileşme fikrinin yılmaz savunucusu Necmettin Erbakan Hocamızı da rahmetle, minnetle yad ediyorum. İnşallah farklı kurumlarımız nezdinde başlattığımız projelerimiz sonuçlandığında, birkaç yıl içinde her türlü ihtiyacımızı karşılayacak şekilde, motor meselesini de kökten çözmüş olacağız. Kaybettiğimiz 65 yılın hesabını sormayı da milletimize bırakıyoruz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gebze’de “Bilişim Vadisi”nin resmi açılış töreni ile yerli otomobilin tanıtıldığı “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yeniliğe Yolculuk Buluşması” programına katıldı. Fuaye alanında bulunan “Devrim” arabasını inceleyen Erdoğan, direksiyona geçti. ( Cumhurbaşkanlığı / Murat Çetinmühürdar – Anadolu Ajansı )

FABRİKANIN YERİ AÇIKLANDI

Erdoğan ayrıca “Şimdi merak ediyorsunuz, Bursa’da neresi olacak diye. Onun da ben size müjdesini vereyim. Bursa-Gemlik’teki Silahlı Kuvvetlerimize ait olan büyükçe yerimiz var. 1 milyon metrekaresini yerli otomobil yapılacağı fabrika için tahsis edeceğiz. 2022 yılında Türkiye’de tüm şarj altyapımız da hazır olacak” ifadeleriyle yerli otomobilin üretim yerini birinci ağızdan açıkladı.

Editör: TE Bilisim