7 milyon asgari ücretlinin cevabını merakla beklediği soru için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı öncesi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK biraraya gelerek zam ile ilgili beklentilerini açıkladı.

Asgari ücrette zam görüşmelerinde Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak zam taleplerini açıklarken sendikaların asgari ücret talebi 2578 lira oldu.

Açıklamayı yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat: “Daha önce Türk-iş Konfederasyonunun 32 yıldır istatistikleri sonucunda çıkmış olan bir kişinin yaşam maliyetinin 2578 lira olduğunu daha önce ifade ettik. Her iki konfederasyonumuz da 2578 liranın altında olmamak üzere çünkü bu Kasım’dan Kasıma son Kasım ayındaki 2578 lira yaşam maliyetidir. Dolayısıyla bu 2020 yılına şamil olacağı için de bunun üzerinde bir ücreti değerlendirmeye alabiliriz. Altında bir ücreti kesinlikle değerlendirmeye almayacağımızı kesinlikle bu kararlara katılmayacağımızı ifade etmek isterim.” diye konuştu.

Türk-İş bu yıl, Hak-İş ve DİSK ile birlikte hareket edip, ortak bir rakam açıklama kararı almıştı. Türk-İş Genel Sekreteri Ergün Atalay, asgari ücrette zam pazarlığı başlamadan önce, 2 bin 578 liranın altında bir miktarın pazarlığını yapmayacaklarını söylemişti.

PATRONLAR 2 BİN 262 TL DEMİŞTİ

Komisyonda patronları temsien yer alan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücret için “En fazla 2 bin 262 TL olur” açıklaması yapmıştı. Asgari ücret için devletten de 200 TL destek isteyen TİSK, bu şartla asgari ücrete yüzde 12, yani bu yıl sonu beklenen enflasyon oranı kadar zammın makul olacağını duyurmuştu.

Asgari ücret şuanda 2 bin 20 lira olarak uygulanıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4’üncü ve son toplantısını Aralık ayının son haftası yapacak.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılacak olan toplantıda asgari ücrete yapılacak zam oranı netleştirilecek.

Editör: TE Bilisim