Diriliş Postası Gazetesi Muhabiri Sümeyye Aksu – İstanbul

Kullanılmış cep telefonları ve tabletler yenilenip sertifikalandırıldıktan ve ambalajlandıktan sonra “yenilenmiş ürün” olarak garanti belgesiyle satılabilmesine ilişkin şartlar belirlendi. Kullanılmış mallar, yenileme merkezleri tarafından, Bakanlıkça belirlenen düzenleme veya Türk Standardları Enstitüsünün belirlediği standartlara uygun şekilde yenilenebilecek. Yenilenen kullanılmış mallar, sertifikalandırıldıktan ve ambalajlandıktan sonra “yenilenmiş ürün” olarak tekrar satışa sunulabilecek.

YETKİ BELGESİ ALINMASI GEREKİYOR

Cep telefonlarının yeni-lenebilmesi için en az bir yıl kullanılmış olması ve veri trafiğinin bulunması gerekecek. Yenilenmiş ürünün ambalajında, etiketinde, reklam ve ilanlarında tüketicinin kolaylıkla algılayabileceği bir şekilde, “yenilenmiş ürün” ibaresine ve yenileme merkezi bilgisine yer verilmesi şartı aranacak. Yenilenmiş ürü- nün “yenilenmiş ürün garantisi” ile satışa sunulacak. Yenilenmiş ürün, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzuna sahip olacak. Ye-nileme yetki belgesinin alınabilmesi için “Bakanlıkça veya TSE tarafından belirlenen düzenleme veya standartlara uygun hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olma” şartı aranacak. Bu belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak ve geçerlilik süresi dolmadan yenilenmesi gerekecek.

BAKAN PEKCAN AÇIKLAMIŞTI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pek- can, hafta başında yaptığı açıklamada, “Yeni sistemle tüketicilerimiz kullanılmış teknolojik ürünlerini satarken veya ikinci el ürün alırken güvenli bir şekilde hareket edebilecek, satın aldığı yenilenmiş ürünle ilgili sorun yaşadığında garantiden kaynaklanan haklarını kullanabilecek.” bilgisini vermişti. Pekcan, düzenlemenin önemine dikkati çekerek, “Düzenlemeyle, kullanım ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasını, israfın ve çevreye verilen zararların önlenmesini, ithalatın azaltılmasını ve tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle, güvenli bir şekilde ikinci el cihaz almalarını sağlamayı amaçlıyoruz.” ifadesini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim