Güvenlik kaynaklarının açıkladığı bilgiye göre Somali’de yol yapan Türk firmasına ait şantiyeye motosikletli bir saldırgan intihar saldırısı düzenledi. İkisi Türk 4 işçi vefat etti.

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Somali’de bu sabah düzenlenen terör saldırısında, aralarında 1’i Türk vatandaşı 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, Türk şirketi çalışanlarını hedef alan saldırının şiddetle kınandığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Somali’de bu sabah bomba yüklü araçla bir Türk firmasına yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında, aralarında 1 Türk vatandaşının da bulunduğu 4 kişinin hayatını kaybettiğinin üzüntüyle öğrenildiği ifade edildi.

“YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Olayda yaralanan 4 vatandaşımızın sağlık durumu yakından takip edilmektedir. Mogadişu-Afgoye yolunun inşaatını üstlenen ve  Somali’nin kalkınmasına ve refahına katkıda bulunan bir Türk şirketi çalışanlarını hedef alan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, yaralananlara acil şifa diliyor, dost ve kardeş Somali hükümeti ile Somali halkının yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.”

2 TÜRK VEFAT ETTİ

Ayrıca bir Türk vatandaşın vefat haberinin ardından bir açıklama da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Koca açıklamasında saldırı sonucu vefat eden Türk vatandaşının sayısının 2’ye yükseldiğini söyledi. Koca açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Yaralanan 3’ü Türk 17 kişinin tedavisine Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Hastanemizde devam ediyoruz. Yaralı vatandaşlarımızın hayati tehlikesi bulunmuyor. Saldırıyı şiddetle kınıyorum.”

SOMALİ’DE TÜRKLER NEDEN HEDEFTE?

Terör örgütleri üzerinden yürütülen vekalet savaşlarından en çok etkilenen ülkelerden biri Somali. Türkiye’nin Afrika’ya açılımında Somali sembol ülke mahiyeti taşırken, bu saldırılar Türkiye-Somali ilişkileri açısından önemli mesajlar içeriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011’deki Somali ziyareti, Somali Devlet Başkanı ile birlikte.

Bugün gelinen noktada Türkiye ve Somali ekonomik ilişkilerinde önemli bir mesafe kaydedilmiştir. Nitekim Türk girişimcilik faaliyetlerini hedef alan terör saldırıları, doğuracağı korku iklimi üzerinden halihazırdaki yatırım ortamını olumsuz anlamda etkilemeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla güvenlik sorunu üzerinden ticaret ve yatırım faaliyetlerinin engellenmesi hedefleniyor.

Ayrıca sadece ekonomik değil bilakis  tüm alanlarda gerçekleştirilen destekler ve iş birliği Somali’nin kalkınmasında büyük önem arz ediyor. Saldırılar ve bu saldırıyı destekleyen eller hem Somali’nin hem de kazan kazan politikasıyla Türkiye’nin menfaatlerini engelleme çabasında.

Editör: TE Bilisim