Anksiyete bozukluğu’nun Türkçe karşılığı kaygı bozukluğu olarak çevrilebilir. Anksiyete bozukluğu dendiğinde altında birçok problemi taşıyan bir şemsiye hastalıktır. Panik bozukluğu da ayrılık kaygısı da bu hastalığın altında yatan rahatsızlıklardır. Dolayısıyla bu rahatsızlık tek başına bir problem olarak görülmemektedir. Ancak yaygın bu alt gruplardan biridir ve oldukça sık görülmektedir. Yaygın anksiyete ise kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülmektedir. Peki, anksiyete bozukluğu nedir, nasıl tedavi edilir, belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde…

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete yani kaygı bozukluğu, fiziksel ve psikolojik sonuçları olabilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Psikiyatri hastalık alanında çok önemli bir yer teşkil eden büyük ve geniş bir şemsiye hastalık ailesidir.

İçine başta panik bozukluk olmak üzere sosyal kaygı bozukluğu, yaygın kaygı bozukluğu ve post-travmatik stres bozukluğu girer.

Kaygı Anksiyetenin Türkçe ifadesidir. Kaygılı bir tabloyla ortaya çıkan bu hastalık ailesinde hastanın temel belirtileri şunlardır:

Huzursuzluk,Sıkıntı,Yerinde duramama,Uyku bozukluğu,Uykuya dalamama,Sabahın erken saatlerinde uyanma,Gündüz rahat edememe,Sürekli bir şey düşünme,Kendini işine verememe.

Yani özetle anksiyete bozukluğu olan hasta dingin ve huzur içinde olamaz.

Anksiyete Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Anksiyete bozukluğunun sebepleri kesin olarak belirlenememiştir fakat psikiyatri biliminin çalışmaları sonucunda, sebeplerin neler olabileceğine dair çalışmalar yapılmıştır. Anksiyete bozukluğu şu sebeplerle olabilmektedir:

Kişinin özellikle çocukken yaşadığı travmalar eğer yaşadığı dönemde çözülemediyse ve kişinin bilinçaltınd muhafaza edildiyse anksiyete kaynağı olabilmektedir. Kişinin çocukken istismar edilmesi ya da sevdiği birinin ölümü, bu travmalara örnek gösterilebilir. Kişinin ailesinde psikolojik rahatsızlıklara yatkınlık olması da anksiyete kaynağı olabilmektedir. Anksiyete hastası olan bir kişinin ailesinde de anksiyete hikayesi olması olasıdır. Kullanılan ilaçlar yan etki olarak anksiyete sebebi olabilmektedir. Kişinin yaşadığı çevre de anksiyete kaynağı olabilmektedir. Büyük ve kaotik şehirlerde yaşayan ve stresli işlerle meşgul olan kişilerde kaygı bozukluğu daha yüksek oranda görülebilir.

Anksiyete Bozukluğunun Tetikleyicisi Nedir?

Psikolojik rahatsızlıklar genellikle bir tetikleyici olması sonucunda belirti vermeye ya da tekrar etmeye başlarlar. Anksiyete bozukluğunun tetikleyicisi de tıpkı sebepleri gibi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu durumda en büyük çözücü adım, tetikleyici unsurun ortadan kaldırılmasıdır. Anksiyeteye sebep olan kaynak neyse tetikleyici faktör de kaynakla alakalı ya da kaynağı çağrıştıran kişi ve durumlar olacaktır. Örneğin fiziksel ve psikolojik şiddetin fazla olduğu bir evde büyüyen bir kişinin tetikleyicisi yüksek sesle bağırılması olabilmektedir.

Anksiyete Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Tıpkı fiziksel rahatsızlıklarda olduğu gibi, anksiyete bozukluğu yaşayan bir kişi de belirtilere bakarak durumu hakkında bilgi sahibi olabilir ve ilgili doktora başvurabilir. Anksiyete bozukluğunun belirtileri şunlardır:

Nefes darlığı, kalp ritminin hızlanması, Geçirilemeyen, kötü bir şey olacak endişesi, Normalden fazla terleme, Ellerde titreme ve buna bağlı olarak güç kaybı, Uyku problemleri, Odaklanma problemi, Devamlı huzursuz ve panik halinde olmak.

Anksiyete Bozukluğu Tanısı Nasıl Koyulur?

Anksiyete bozukluğunun sebepleri fiziksel olarak yaşanan başka rahatsızlıklar da olabilmektedir. Doktora gittiğinizde tanı koyabilmesi için öncelikle bu sebepleri eleyebilmesi gerekmektedir. Daha sonra bir psikiyatrist ya da psikolog aracılığı ile anksiyete tanısı koyulabilmektedir. Bu da bazı testler ya da konuşma terapisi sonucunda yapılabilir. Ancak bu teşhisi koymaya yetkin tek birim psikoloji birimidir. Bu sebeple kişi kendi doktoru olmamalı ve gerekli birimlerden destek almalıdır.

Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?

Unutulmamalıdır ki her hastalık için en önemli safha tanı safhasıdır. Tanı konulduktan sonra özellikle de erken tanı imkânı olduysa, tedavi süreci daha az karmaşık hale gelecektir. Anksiyete bozukluğu, sebepleri tam olarak bilinemese de tedavisi geliştirilmiş bir hastalıktır. Anksiyete tedavisi şu yöntemlerle sağlanabilir:

En sık başvurulan tedavi yöntemi psikoterapidir. Buna göre kişi, bir psikoterapistin desteği ve karşılıklı konuşma ile kaygı sürecini pozitife çevirebilir. Duygu ve düşüncelerin aktarılması ve bu konuda uzman olan bir doktor tarafından dinleniyor olması, anksiyetenin kaynağı olan birçok durum ve travmanın çözülmesine yardımcı olabilmektedir.

Bir diğer yaygın yöntem de ilaç tedavisidir. Bir psikiyatri uzmanının, kişinin kaygı durumunu dengelemek ve korkularını yatıştırmak amacıyla reçete edeceği ilaçlar, beraberinde devam eden psikoterapi için daha ilerletici bir zemin sağlar. Diğer yöntem ise Bilişsel Davranışçı Terapidir. Bu yöntemle kişiye kaygı kaynaklarını nasıl yöneterek olumlu düşüncelere çevirebileceği öğretilmektedir. Kişi bu sayede, uzun vadede kaygılarını nasıl yönlendirmesi gerektiğini tecrübe eder ve kaygı kaynaklarıyla yaşaması kolaylaşır.

Anksiyetenin Doğal Tedavisi, Evde Tedavi Yöntemleri

Sağlık

Habere Git

Editör: TE Bilisim