Diriliş Postası Ebru Okanlar

Her aile için öncelikle şunu söylemek istiyorum, çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız ve onun en çok neden etkileneceğini siz bilirsiniz. Lütfen çocuklarınızı iyi tanıyın, kapasitesini bilin, özellikle onu hiç kimseyle karşılaştırmayın. Peki bunun için ne yapmalıyız? sorusunun cevabını Güneşli Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Saliha Bozkurt, Diriliş Postası muhabirine anlattı.

Kendinizi tanıtır mısınız?

İlk orta ve lise öğrenimimi İstanbul’da tamamladım. Daha sonra üniversite eğitimi için memleketim olan Malatya’ya gittim. 5 yıldır eğitim sektörü içerisinde çalışıyorum. 3 yıldır da Nazmi Arıkan fen bilimlerinde rehber öğretmeni olarak görev yapmaktayım.

YKS hazırlık sürecinde öğrencilerinize ne tür rehberlik faaliyetlerinde bulundunuz?

Öncelikle “her öğrenci bizim için biriciktir.” Anlayışıyla yola çıktık. Sınav süreci boyunca konu takipli bireysel çalışma programları hazırladık. Öğrencinin eksik olduğu konuları tespit ederek konu analizlerimizi yaptık ve sınav süreci boyunca bireysel rehberlik ve danışmanlık hizmetinde bulunduk. Ve sonucunda görmüş olduk ki rehberlik faaliyetlerimizi ne kadar üst düzeyde tutarsak öğrenci başarısı da o kadar artıyor.

ÖĞRENCİLERİN SINAV ÖNCESİ SORUNLARI

Öğrencileriniz sınav öncesi nasıl sorunlarla karşılaşıyor ve siz nasıl çözümler üretiyoruz?

Öğrencilerin çoğu genel olarak sınav öncesinde sınav kaygısı, başarısızlık ve yapamama korkusu, yakın çevrelerinde ki kişilere karşı yoğun sorumluluk duygularından kaynaklı endişeler ve tabi ki gelecekle ilgili belirsizlik endişesi yaşıyorlar. Bu kaygılar bazı çocuklarda üst seviyede olabiliyor. Bu sıkıntıların temeline inip baktığımızda özgüven eksikliği ya da onaylanma ihtiyacını görebiliyoruz. Biz bu durumlar da öncelikle öğrencinin bakış açısını düzeltmeye çalışıyoruz. Sınavla ilgili gerçekçi ve akılcı olmayan düşünce ve inançları, gerçekçi ve akılcı olanlarla değiştirebildiğimizde, sınava farklı bir bakış açısından bakmayı başarabildiğimizde sorunları ortadan kaldırabiliyoruz veya en az düzeye indirebiliyoruz. Ve onlara daha faydalı ve yararlı olabilmek adına eğitimle alakalı süreci yakından takip ediyoruz ve güncelliğimizi koruyoruz. Bu nedenle burada da yine baktığımızda görüyoruz ki bireysel ilgi önemli hale gelmiş oluyor.

“ÖĞRENCİLERİN YANINDA OLUYORUZ”

Sürecindeki bir öğrenciyle yol haritanız neler?

Sınav sürecinde öncelikle sınav sistemini öğrencilere anlatıyoruz püf noktaları hakkında bilgi veriyoruz. Sonrasında planlı çalışma ve hedef oluşturmayı öğrencilerimize kazandırıyoruz. Ve sonrasın da güzel sonuçlarımızı aldığımızda tercihler ve meslek seçimi hakkında da öğrencilerimizi yönlendiriyoruz. Yani sürecin başından üniversiteyi kazandırana kadar onların yanlarında destek oluyoruz.

AİLELERE TAVSİYELER

Sınav sürecinde aileler çocuklarına nasıl davranmalı?

Her aile için öncelikle şunu söylemek istiyorum, çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız ve onun en çok neden etkileneceğini siz bilirsiniz. Lütfen çocuklarınızı iyi tanıyın, kapasitesini bilin, özellikle onu hiç kimseyle karşılaştırmayın. Çocuklarınıza net, içten ve dürüst davranın. Çocuklarınızı rahatlatmak için bile olsa yapmacık sözler söylemeyiniz. Tabi ki bu durumu yalnızca sınav zamanı içim söylemiyorum. Bunu çocuklarınızı yetiştirirken yaşamın her aşaması için söylüyorum. Önemli olan öğrencilerimizi elimizden geldiği kadar tam donanımlı ve çok yönlü bireyler yetiştirmek olmalı. İlişkileriniz de netlik içtenlik ve dürüstlük olduğu sürece karşılıklı beklentilerimizi de doğru oturtmuş oluruz.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Son zamanlarda gördük ki sağlığımız hiç bir şeyden önemli değil sağlık olmadan olmaz. Bu yüzden çocuklarımız nasıl olurlarsa olsunlar onları oldukları gibi kabul etmeliyiz. Onlar bizim her şeyimiz hayatta ki en önemli varlıklarımız biz velilerin de böyle düşündüğünü onlara yansıtmalıyız.

Editör: TE Bilisim