Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş

İşçi tarafını temsilen Asgari Ücret Komisyonu’nda bulunan TÜRK-İŞ, bu yıl, HAK-İŞ ve DİSK ile birlikte hareket edip, asgari ücret için ortak bir rakam açıklama kararı almıştı. Dün bir araya gelen işçi sendikaları ortak asgari ücret taleplerini 2 bin 578 TL olarak açıkladılar.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU TOPLANTILARI

İlk olarak 2 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ev sahipliğinde toplanan Asgari Ücret Komisyonu, daha sonra 10 Aralık’ta işçi sendikası TÜRK-İŞ’in ev sahipliğinde bir araya geldi. Komisyon 3. toplantısına 17 Aralık Salı günü işveren sendikası TİSK’in ev sahipliğinde yaptı.

17 Aralık’ta yapılan son toplantıda TÜRK-İŞ, daha önce yaptığı 2 bin 578 lira teklifinde ısrarcı olurken işveren sendikası TİSK, 2 bin 262 TL önerisinde bulundu. TİSK ayrıca devlet tarafından işverenlere yapılan 100 lira desteğin 200 liraya çıkarılmasını talep etti.

Komisyonda hükümeti temsilen bulunan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2 Aralıkta yapılan ilk toplantıda tarafların uzlaşmasını beklediklerini belirtmişti.

Jestimizi yaparız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya’da düzenlenen 2019 Kuala Lumpur Zirvesi kapsamında Türk gazetecilere yaptığı açıklamada asgari ücret meselesine de değindi. Erdoğan, “Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atar jestimizi yaparız” dedi.

VATANDAŞIN ENFLASYONU FARKLI

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü bir politika güdüldüğünü bu çerçevede, enflasyonun 2019 yılsonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yılsonunda yüzde 8,2’ye, ineceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), yaptığı çalışmalara göre Tüketici Fiyat Endesksi (TÜFE),(2003=100) 2019 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,01, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,56 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,87 artış gerçekleşti.

TÜİK ve Merkez Bankası’nın enflasyon verilerinin kendileri açısından doğru olmadığını savunan asgari ücretli vatandaşlar, sadece temel gıda fiyatlarındaki artışlarının baz alınması gerektiğini savunuyor. TÜİK’in enflasyonu belirlemede fiyat artışını takip ettiği bazı gıda ürünlerinin evlerine hiç girmediğini söyleyen vatandaşlar, kendilerini Avokado fiyatlarındaki artış değil asgari ücretle geçim sağlayan kimselerin yediği içtiği temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı ilgilendirdiğini belirtiyor.

ÇALIŞANLARIN BEKLENTİSİ 2 BİN 800 TL

Asgari ücretle çalışan vatandaşlar işveren sendikası TİSK’in 2 bin 262 lira teklifine tepki gösteriyor. Pahalılaşan hayat şartlarına vurgu yapan vatandaşlar, 2 bin 262 liranın asgari oranda geçinmek için yeterli olmayacağını savunuyor. Halktan gelen talepler doğrultusunda hazırladığımız “Asgariye azami zam bekleniyor” manşetinde belirtilen 2 bin 800 Türk Lirası rakamını yerinde gören vatandaşlar, bu tutar üzerinden konuşulmasını istiyor. Asgari ücretin gelecek hafta belirlenmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim