Doğum yardımı almak isteyen vatandaşlar ücreti hakkında detayları bilmek ister. Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen şartlar doğum yardımı için nelerdir merak edilir. , 2020 doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? Şartları nelerdir? Doğum yardımı ücreti ne kadar? gibi sorular vatandaşların ve özellikle anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardır. Hazırladığımız bu içerik sayesinde doğum yardımı hakkında tüm detaylara sahip olabilirsiniz. Peki, 2020 doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır? Doğum desteği için şartlar nelerdir? Doğum yardımı tutarı 2020 için ne kadar oldu? İşte 2020 Doğum Yardımı Ücreti Hakkında Bilinmesi Gerekenler…

Doğum desteği başvurusu, koşulları ve tutarı T.C Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Doğum yardımı, doğum yapan anneye devlet tarafından yapılan maddi yardımlardır. Doğum yardımı, yalnızca anneye yapılan bir yardım olup yalnızca annenin yararlanabileceği bir sosyal yardım türüdür. 2015 yılından bu yana uygulanan doğum yardımı, annenin ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması için hazırlanmış bir yardım türüdür. Her doğum için yalnızca bir defa doğum yardımı yapılmakla birlikte ikinci ve sonrası doğumlar için yapılacak doğum yardımları, yardım miktarı artırılmak suretiyle yapılmaktadır.

Doğum Yardımından Faydalanabilecek Kişiler

Doğum yardımından yararlanabilecek kişiler T.C Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıkça düzenlenmiş olup belirtilen kişiler dışında yararlanılamamaktadır. Bakanlıkça doğum yardımından yararlanabilecek kişiler şu şekilde belirtilmiştir:

Doğum yardımı, Türk vatandaşlarına ya da mavi kart sahibi olanlara verilmektedir. Annenin ya da babanın vehayut her ikisinin Türk vatandaşı olması ya da mavi kart sahibi olması yeterlidir. Doğum yardımının verilmesine sebep doğum, 15.05.2015 tarihinde ya da bu tarihten sonra gerçekleşmiş olmalıdır. Bu tarihten önce gerçekleşen doğumlar için doğum yardımı yapılmamaktadır. 05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar için doğum yardımı yapılamıyor olsa da bu tarihten önce doğan çocuklar, çocuk sırasını ve çocuk sırasına bağlı olarak bu tarihten sonra doğmuş çocuğa verilecek yardım miktarının belirlenmesinde sayılmaktadır. Doğum yardımının yapılabilmesi için çocuğun sağ doğması şartı aranmaktadır. Doğum yardımından yalnızca anne yararlanabilmektedir.

Doğum Yardımı başvurusu için dilekçenizi eksiksiz doldurmayı unutmayın.

Doğum Yardımı Başvurusu

Doğum yardımı müracaatları, doğumdan önce yapılmamaktadır. Sağ doğum sonrası yapılabilecek doğum yardım başvurusunun yapılabilmesi için öncelikli olarak çocuğun, ilgili nüfus müdürlüklerinde Kimlik Paylaşım Sistemi kaydının yapılması gerekmektedir. Kaydın yapılmasının akabinde, doğum yardımı başvuru dilekçesinin eksiksiz olarak doldurulması ve başvurucunun şahsen imzalaması gerekmektedir. Eksiksiz doldurulan ve başvurucu tarafından şahsen imzalanan doğum yardımı başvuru formu, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine gönderilmelidir. Başvurucunun, her ne statüde olursa olsun herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışıyor olması halinde başvurucu doğum yardımı için, çalıştığı kuruma başvurabilmektedir. Annenin çalışmıyor olmasının yanı sıra babanın bir kamu kurum veya kuruluşunda çalışıyor olması halinde ise babanın çalıştığı kuruma başvurulabilmesi mümkündür. Yurtdışında yaşayan kişiler ise doğum yardımı başvurularını Konsolosluklara ya da Büyükelçiliklere yapabilmektedirler. Yurtdışında yaşıyor olup da başvuru esnasında Türkiye’de bulunan kişiler ise herhangi bir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapabilmektedirler.Doğum yardımı başvurusu için herhangi bir tarih kısıtlaması da bulunmamaktadır. 15.05.2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için herhangi bir zamanda doğum yardımı başvurusu yapılabilmektedir.

Doğum Yardımı Ödemeleri Yapılması

Doğum yardımlarının ödenmesi, yapılan doğum yardımı başvurusunun Doğum Yardımı Sistemi’ne girildiği ayı takip eden ay içerisinde yapılmaktadır. Doğum yardımları hak sahiplerinin adına yapılmaktadır. Hak sahibinin adına yapılan yardım ödemeleri, yalnızca hak sahibi tarafından PTT şubelerinden çekilebilmektedir.

Doğum yardımı ücretleri 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için düzenlenmiştir.

Doğum Yardımı Ücreti

Doğum yardım ücreti, çocuk sayısına göre değişkenlik göstermektedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için yapılabilen doğum yardımı tutarı, ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarlar bir defaya mahsus olarak verilmektedir. Ayrıca doğum yardımı alınabilmesi ya da doğum yardımının tutarı, yalnızca çocuk sırasına göre belirlenmektedir. Öyle ki ilk evliliğinden çocuk sahibi olan bir annenin, ikinci evliliğinden çocuk sahibi olması halinde ikinci çocuk için belirlenmiş doğum yardımından faydalanılır. Kamu işçilerine sözleşmeleri gereği kurumlarınca yapılacak doğum yardımı tutarı, söz konusu doğum yardımı tutarından daha az ise başvurucuya iki tutar arasındaki fark ödenir. Kamu işçisinin sözleşmesi gereği kurumundan almış olduğu doğum yardımı ücretinin, söz konusu doğum yardımı ücretinden fazla olması halinde, başvurucuya doğum yardımı yapılmamaktadır.

Çocuk Yardımı Başvuru Şartları nelerdir? 2020 Çocuk parası ne kadar, ne zaman ödenir?

Güncel

Habere Git

2020 Aile yardımı ne kadar? İşte aile yardımı şartları ve başvuru detayları

İktisat

Habere Git

Çeyiz yardımı başvurusu şartları nelerdir? Çeyiz yardımı sorgulama nasıl yapılır?

Güncel

Habere Git

Editör: TE Bilisim