Geri ödemek üzere burs verilen öğrenciler üniversite bitiminden kısa süre sonra devlete KYK borçlarını geri ödemek zorundadır. KYK devlet tarafından maddi imkanları yeterli olmayan öğrencilere burs sağlamaktadır. KYK borç sorgulama işleminin nasıl yapılacağı ise aşağıda belirtilmiştir.

C kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Daha sonra Gençlik Ve Spor Bakanlığı’na bağlı hizmetlere girilir, Ardından “Öğrenim ve Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama” seçeneğinden borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

KYK yurt borcu sorgulama işlemini KYK’nın resmi sitesinden yapabilirsiniz. Kimlik numarası ve sizden istenilen diğer bilgilerle kolaylıkla sorgulama işlemini yaptıktan sonra ödemenizi de yapabilirsiniz.

KYK Borcu Nasıl Ödenir?

Öğrenciler geri ödemelerini “yurtkur.gsb.gov.tr”  adresinde yer alan “E-ödeme” bölümü ya da “Geri Ödeme” bölümünden T.C kimlik numaraları ile yapabilirler. Ayrıca Ziraat Bankası ATM’lerinden ve internet bankacılığı aracılığı ile de yapabilmektedirler. Ödemeler vade tarihinden önce de yapılabilir ve önce yapılan ödemeler o ayın taksitinden düşmektedir. Ayın son iş günü akşam 21.00’a kadar öğrencilere ödeme zamanı verilmektedir. Ayın son iş gününden bir gün sonra yapılan ödemeler, gecikmiş ödeme olarak sayılmaktadır. Ayrıca erken ödeme gibi durumlarda ise %20 indirim sağlanmaktadır.

KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devlet yardımı alarak okumak isteyen öğrenciler KYK burs başvurusunda bulunmaktadır. Normal öğrenim süresi dolan öğrenciler KYK borçlarını devlete geri ödemekle yükümlüdür. KYK burs başvurusunda bulunabilmek için yapmanız gerekenler aşağıda belirtilmiştir.

C kimlik numarası ile E-Devlete giriş yapılır,

Gençlik ve Spor Bakanlığının ilgili hizmetine tıklayarak başvurunun ilk adımına geçilir.

Ardından başvuru esnasında öğrencilerden istenilen bilgiler doldurulur ve başvuruda bulunulur. Başvuru yapan öğrencilerden istenilen bilgiler ise şöyle:

C Kimlik Numarası Başvuru Bilgileri Öğrenim Durumu Bilgiler Kimlik Bilgileri Adres Bilgileri Varsa Özel Durum Bilgileri Aile Bilgileri Ziraat Bankası Ürün Başvurusu Bilgileri

Yukarıda istenilen bilgiler de doldurulduktan sonra öğrenciler başvurularını yapabilirler. Kredi Ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilen başvurular kriterlere göre sonuçlanacaktır. Ayrıca değerlendirme esnasında özel durumu olan ve “Öncelikli Öğrenci” niteliğinde olan öğrenci grupları ilk sıralarda değerlendirilmektedir.

KYK Burs Başvurusunda Öncelikli Öğrenci Nitelikleri Nedir?

Özel durumu olan öğrenciler burs başvurusu esnasında “Öncelikli Öğrenci” olarak değerlendirilmektedir. Ancak durumu yeterli olmayan veya zor durumda olan her öğrenci bu kapsama girmez. Öncelikli Öğrenci olarak değerlendirilmek için belirli kriterlere uymak gerekmektedir. Öncelikli öğrenci kriterleri ise aşağıda belirtilmiştir.

Şehit bekar ise kardeşi, evli ise çocukları

Gazi bekar ise kendisi, evli ise çocukları Sağlık Kurulu tarafından %40 engelli olduğuna dair sağlık raporuna sahip olan öğrenciler Anne ve babası vefat etmiş olan öğrenciler Lise ve dengi öğrenimlerini T.C Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan yetiştirme yurtlarında, sevgi evlerinde kalarak tamamlamış öğrenciler 5395 sayılı kanuna göre koruma altına alınmış öğrenciler Lise ve dengi öğrenimlerini “Darüşşafaka Lisesinde” tamamlayan öğrenciler Milli Sporcu belgesi almış (amatör milli) ve Gençlik Ve Spor Bakanlığı tarafından milliliği onaylanmış öğrenciler Alan Yeterlilik Testi (AYT) sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanlarında ham puan bazında ilk 100’e giren öğrenciler.

KYK Bursuna Kimler Başvuruda Bulunamaz?

Desteğe uygun görülmeyen öğrenciler başvuruda bulunamazlar. KYK bursundan kimlerin yararlanamayacağı aşağıda belirtilmiştir.

Üniversite uyum kursuna ve hazırlık kursuna giden öğrenciler Mevlana ve Erasmus programlarından yararlanan öğrenciler Lisanüstü hariç kurumdan burs ve öğrenim kredisi almış öğrenciler Taksirli suçlar hariç sabıka kaydı bulunan öğrenciler Yabancı uyruklu öğrenciler Ek süre (artık yıl) eğitim gören öğrenciler Örgün eğitim dışında eğitim alan öğrenciler

Yukarıda bulunan öğrenciler KYK burs başvurusunda bulunamamaktadır. KYK borç sorgulama ve diğer sorular için detaylı bilgiyi KYK resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim