İngiltere’de tespit edilen mutasyon geçirmiş Covid-19’un daha bulaşıcı ve ölümcül olduğu haberleri dünya ülkelerini tedirgin etti. 1 yıldır Covid-19’un sağlık ve ekonomi açısından vurduğu darbelerle başetmeye çalışan insanlığın daha ölümcül ve bulaşıcı b,r virüsle karşı karşıya kalma ihtimali yeni ve sıkı tedbirleri gündeme getirecek gibi görünüyor. Peki, Mutasyon nedir? Mutasyona uğrayan corona virüs hangi ülkelerde var? İşte merak edilen bilgiler…

Mutasyon nedir? Mutasyona uğrayan corona virüs hangi ülkelerde var?

1 yıldır dünya gündeminde bir numarada yer alan ve milyonlarca kişinin enfekte olmasına ve vefat etmesine enden koronavirüsün mutasyona uğradığı haberleri gündeme bomba gibi düştü. İngiltere’de tespit edilen mutasyona uğramış yeni tip koronavirüsün diğerine kıyasla yüzde 70 oranında daha fazla bulaşıcı olduğu belirtildi. Peki mutasyon ne demek ve mutasyona uğrayan corona virüs hangi ülkelerde var?

Mutasyon nedir?

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişikliklerdir. Mutasyon terimi genel olarak, Kromozom yapısının değişmesini, Kromozom sayısının değişmesini, Genlerdeki değişiklikleri kapsar.

Bilim insanlarına göre, virüsün insan vücuduna tutunmak için kullandığı “çıkıntılı protein”lerinde (spike protein) bazı mutasyonlar görüldü. İlk analizlerde “N501Y” adı verilen mutasyon sayesinde virüsün önceki döneme kıyasla yüzde 70 daha hızlı yayıldığı tespit edildi. Buna göre, söz konusu varyant İngiltere’nin başkenti Londra’da ilk kez 21 Eylül günü tespit edildi. Kasım ortasında gelindiğinde Londra’daki vakaların yüzde 28’inde, 9 Aralık günü ise başkentteki vakaların yüzde 62’sinde bu varyant saptandı. Virologlar, virüslerin kendilerini hayatta tutmak için sıklıkla mutasyon geçirdiğini, bunun bilim dünyası için normal bir durum olduğunu ve söz konusu değişimlerin salgın grafiklerinde dramatik etkilere çok nadir yol açtığını vurguladı.

Mutasyona uğrayan corona virüs hangi ülkelerde var?

Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) BBC’ye yapılan açıklamada, mutasyona uğrayan koronavirüsün Birleşik Krallık’ın dışında, Hollanda, Danimarka ve Avusturya’da tespit edildiği aktarıldı. WHO’nun Avrupa’da görev yapan üst düzey isimlerinden Catherine Smallwood, Birleşik Krallık’ta görülen mutasyona uğramış aynı tür koronavirüse Danimarka’da dokuz vakada, Avusturya ve Hollanda’da ise birer vakada rastlandığını duyurdu. Belçika’da da virüse rastlandı. New York Times’ın haberine göre; Güney Afrika Cumhuriyeti de İngiltere’deki mutasyon geçiren virüsün görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor.

İtalya Sağlık Bakanlığı, İngiltere’den gelen bir hastada mutasyona uğramış koronavirüsün bulunduğunu açıkladı. Diğer yandan, İngiltere’nin ardından Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de farklı bir koronavirüs mutasyonu saptandığı belirtildi. Güney Afrika medyasında yer alan haberlere göre, Güney Afrikalı bilim insanları, yeni koronavirüs mutasyonunun çok daha bulaşıcı olduğunu ve aynı İngiltere’deki gibi hızla yayıldığını belirtti. Ukrayna’nın batısında bir erkek hastada İngiltere’de ortaya çıkan korona virüsün mutasyona uğramış türünün tespit edildiği bildirildi.

İngiltere’de ortaya çıkan ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtilen Covid-19’un mutasyona uğramış türü tüm dünyada endişeye neden oldu. Bulaşıcı Hastalık Doktoru Viktor Petrov, Ukrayna’nın batı bölgesinde bir hastada mutasyona uğramış Covid-19 türünün tespit edildiğini açıkladı. Petrov, “Nikolay isimli hastam işi gereği Çekya’ya gidip geliyor. İngiltere’nin duyurduğu mutasyona uğramış yeni tip korona virüse yakalandı. Zakarpatya bölgesinde bu virüsün görüldüğünü doğrulama şansım da oldu. Bu virüs grip ve Hepatit C gibi çok hızlı yayılıyor” dedi.

Yeni korona virüs ölümcül mü? Covid 20 yeni virüsün ölümcül tehlikesi var mı?

Sağlık

Habere Git

Editör: TE Bilisim